Proiect ADER 8.1.9/2019

Proiect ADER 8.1.9/2019 - Cercetări privind capacitatea de combinare generală și specifică a rasei Gât Golaș de Transilvania cu diferite rase și linii de găini privind calitatea cărnii

 

 

Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București – Facultatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere – în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală, au desfășurat în perioada 2019-2022 un Proiect ADER (8.1.9) cu tema „Cercetări privind capacitatea de combinare generală și specifică a rasei Gât Golaș de Transilvania cu diferite rase și linii de găini privind calitatea cărnii” (soluții constructive, tehnologia de creștere și obiectivele de performanță pentru obținerea produselor avicole tradiționale)

 

 

Rasa Gât Golaș de Transilvania este o rasă rezistentă, precoce și cu o calitate deosebită a cărnii, care valorifică foarte bine resurse de hrană de calitate medie.

Pentru a reduce declinul major în ceea ce privește efectivul și, având în vedere cerințele actuale ale unei părți din consumatori, care preferă o pasăre cu creștere mai lentă și cu calități ale cărnii cât mai apropiate de puiul tradițional, rasa Gât Golaș de Transilvania poate asigura, cel puțin parțial, materialul biologic necesar pentru obținerea unui hibrid cu creștere mai lentă, pentru care România are perspective favorabile, contribuind astfel la sustenabilitatea și durabilitatea zonelor rurale.

Datorită ratei de creștere lentă, carnea are o textură mai fermă și o aromă intensă, fiind suculentă și gustoasă.

Obiectivele de performanță, bazate pe rezultatele obținute în proiect, permit exprimarea potențialului genetic al acestui hibrid cu creștere lentă. Condițiile de mediu, de biosecuritate și cele privind echipamentul specific ar putea necesita adaptări care nu au fost luate în considerare în aceste recomandări generale.

 


Tradițional – crescute în aer liber poate fi utilizat doar dacă:

-  densitatea de ocupare a adăpostului pe m2 de podea nu depășește 12 capete, cântărind cel mult 25 kg greutate vie;

-  fiecare capacitate de producție nu conține mai mult de 4800 de pui;

-  formula alimentară utilizată în perioada de îngrășare conține cel puțin 70 % cereale;

-  vârsta minimă de sacrificare este de 81 de zile.

 


Gât Golaș de Transilvania Roșu - Caracteristicile puiului de carne cu creștere lentă:

-  rata de creștere: aproximativ 47,65 g/zi;

-  conversie bună a hranei;

-  constituție robustă;

-  randament excelent;

-  calitate remarcabilă a cărnii;

-  potrivit pentru producția tradițională în aer liber, deoarece este dezvoltat pentru a oferi combinația optimă de bunăstare a animalelor, economie și mediu.

 

 

Gât Golaș de Transilvania Barat - Caracteristicile puiului de carne cu creștere lentă:

-  rata de creștere: aproximativ 45,68 g/zi;

-  conversie bună a hranei;

-  constituție robustă;

-  randament excelent;

-  calitate remarcabilă a cărnii;

-  potrivit pentru producția tradițională în aer liber, deoarece este dezvoltat pentru a oferi combinația optimă de bunăstare a animalelor, economie și mediu.

 



Gât Golaș de Transilvania Negru - Caracteristicile puiului de carne cu creștere lentă:

-  rata de creștere: aproximativ 33,74 g/zi;

-  conversie bună a hranei;

-  constituție robustă;

-  randament excelent;

-  calitate remarcabilă a cărnii;

-  potrivit pentru producția tradițională în aer liber, deoarece este dezvoltat pentru a oferi combinația optimă de bunăstare a animalelor, economie și mediu.

 

DOWNLOAD PLIANTE DISEMINARE  


--------

Studiu finanțat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Proiect ADER 819/2019, P.S. 2019-2022

https://www.madr.ro/ader-2019-2022/ader-8-2019-2022/ader-819.html

https://www.madr.ro/ader-2019-2022/ader-8-2019-2022.html