Controlul şi calitatea cărnii de pasăre

Întrucât producţia avicolă industrială din România este integrată pe verticală de la înmulţirea pasărilor şi până la abatorizarea şi procesarea cărnii de pasăre, la nivelul fiecărui stadiu de producţie sunt verificate următoarele aspecte de calitate:

  • - calităţile nutriÅ£ionale ÅŸi organoleptice (gust, miros);
  • - aspectele optice (prezentare ÅŸi atracÅ£ie);
  • - securitatea bacteriologică, virusologică, parazitologică;
  • - securitatea cu privire la reziduurile nedorite (substanÅ£e medicamentoase, metale grele, biotoxine, hidrocarburi clorurate, corpuri străine, Å£esuturi patologice etc). 

Fiecare etapă de producÅ£ie este, în esenţă, un proces de fabricaÅ£ie, iar calitatea ÅŸi eficienÅ£a produsului finit la nivelul fiecărui stagiu de producÅ£ie depinde de calitatea materiilor prime, gradul de instruire a personalului, consumurile specifice ÅŸi tehnologia cu care se lucrează. 

Controlul calităţii începe cu controlul fiecărei etape de producÅ£ie (materii prime furajere, calitate ou de incubaÅ£ie, calitate pui de o zi, calitate furaje etc.) ÅŸi continuă pe parcursul întregului proces de producÅ£ie. 

Creşterea tuturor categoriilor de păsări se face într-un mediu complet controlat, evitând pe această cale introducerea în ferme a oricăror germeni patogeni.

Reţetele folosite în nutriţia păsărilor au în vedere folosirea numai de surse salubre (nu se folosesc în hrana păsărilor făinuri proteice de origine animală, hormoni de creştere, organisme modificate genetic şi antibiotice ca factori de creştere), iar întocmirea acestora se face prin optimizare pe calculator. La nici o categorie de păsări nu este admis păscutul, din considerente sanitar – veterinare.