Securitatea Fermelor
Tipul de construcţie şi organizare a fermelor
Fermele membre UCPR sunt construite şi organizate în concordanţă cu legislaţia română şi europeană în vigoare. Astfel, la intrarea în fermă sunt instalate dezinfectoare pentru roţile mijloacelor de transport, pompe de dezinfecţie, covoare de dezinfecţie, tăviţe de dezinfecţie pentru picioarele lucrătorilor. De asemenea, sunt amenajate spaţii speciale (filtru sanitar – veterinar) pentru schimbarea hainelor personalului care lucrează în ferme (cameră pentru haine de stradă, camera cu duşuri, cameră echipament de fermă). La fermele mici cu o hală sau două aceste amenajări se fac direct la hală.
Tipul de construcţie şi organizare a fermelor
- Păsările crescute sunt livrate la abator, după terminarea ciclului de producţie. Înainte de livrarea la abator, păsările sunt inspectate de medicul veterinar privind starea de sănătate.
- După inspecţia stării de sănătate se încarcă în mijloace de transport special amenajate şi sunt trimise la abator.
- La abator sunt scoase din cuştile speciale şi agăţate pe conveerul pentru sacrificare. În acest moment un medic veterinar inspectează pasăre cu pasăre şi elimină păsările care nu corespund normelor.
- Urmează un nou control de sănătate a păsărilor la abator, pe linia de eviscerare a păsărilor sacrificate de către un medic veterinar (reprezentând Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) care dă şi avizul de „verificat sanitar – veterinar” şi pune ştampila rotundă.
- În hala de unde au plecat păsările spre abator se elimină aşternutul de pe sol, se spală, se dezinfectează, se decontaminează şi deparazitează, operaţiuni care se fac pentru toate halele din fermă. De asemenea, toată ferma se spală şi se dezinfectează pe aleile de acces.
- Perioada dintre seriile de pui în aceeaşi fermă este de cel puţin 14 zile şi poate să ajungă până la 21 zile.
- Înainte de introducerea unei noi serii de pui la creştere se verifică modul de dezinfecţie a halei şi a fermei, prin trimiterea de probe la laborator în vederea stabilirii NTG (numărului total de germeni). Dacă testul NTG este peste limitele admise se reia spălarea şi dezinfecţia halei până la atingerea normelor legale de securitate alimentară.
- După populare, se supraveghează permanent, conform legislaţiei în vigoare, starea de sănătate a efectivului de păsări, prin urmărirea mortalităţii şi prin trimiterea de probe la laboratoarele autorizate, în vederea diagnosticării eventualelor boli.
- Dacă pe toată perioada de creştere lucrurile evoluează normal din punctul de vedere al stării de sănătate, păsările sunt trimise la abator după procedura descrisă anterior. Dacă există suspiciuni cu privire la starea de sănătate se procedează conform legislaţiei în vigoare.