
Studiu comparativ privind creÈ™terea păsărilor în UE È™i SUA
După cum cunoaÈ™teÈ›i, în prezent, se negociază Acordul TTIP (Parteneriatul Transatlantic pentru ComerÈ› È™i InvestiÈ›ii) între UE È™i SUA, care presupune o piață liberă între cele două zone economice.
Sectorul avicol este considerat de către producătorii avicoli din UE ca un sector foarte sensibil È™i care trebuie să beneficieze de un tratament preferenÈ›ial în cadrul acestui Acord.
AVEC, AsociaÈ›ia Europeană a Procesatorilor È™i ComercianÈ›ilor de Carne de Pasăre, a realizat o cercetare È™tiinÈ›ifică, cu sprijinul unui Institut din Olanda, care marchează diferenÈ›ele semnificative între sectorul avicol din UE È™i SUA. În acest articol vă vom prezenta introducerea È™i concluziile finale ale acestui studiu.
UCPR, membră a AVEC, a susÈ›inut la nivelul instituÈ›iilor statului, prin materiale scrise, necesitatea implicării în negocierea acestui Acord È™i tratamentul preferenÈ›ial al aviculturii în cadrul acestuia.
1. INTRODUCERE
1.1. TTIP între UE È™i SUA
Parteneriatul Transatlantic pentru ComerÈ› È™i InvestiÈ›ii (TTIP), ai cărui termeni au fost recent negociaÈ›i, are ca principal scop acela de a asigura un acord de comerÈ› liber între Uniunea Europeană È™i SUA. Negocierile au ca principal punct alinierea reglementărilor È™i standardelor în domeniul creÈ™terii păsărilor, determinând astfel progresul concomitent al ambelor părÈ›i, prin îndepărtarea anumitor taxe È™i deschiderea pieÈ›elor.
Procesul TTIP a fost iniÈ›iat în 2013. DiscuÈ›iile dintre Comisia Europeană È™i Reprezentantul ComerÈ›ului din partea SUA sunt în desfășurare continuă sub acest parteneriat. În UE, Consiliul European È™i Parlamentul European sunt, de asemenea, implicate în procesul de negociere È™i vor avea obligaÈ›ia de a aproba textul acordului negociat de către Comisie, în final.
Conform documentului Comisiei Europene, Acordul TTIP se bazează pe trei elemente cheie, și anume:
- Accesul la piaÈ›a de desfacere, prin îndepărtarea taxelor aplicate mărfurilor È™i restricÈ›iilor privind serviciile, facilitându-se astfel accesul È™i, în acelaÈ™i timp, investiÈ›iile;
- O mai bună coerență și cooperare din punct de vedere legislativ, prin distrugerea oricăror bariere legislative, considerate a nu fi necesare;
- O mai bună cooperare prin stabilirea unor standarde internaționale.
AcelaÈ™i document elaborat de Comisie evidenÈ›iază faptul că există diferite structuri legislative È™i practici în UE È™i SUA, iar acestea pot îngreuna accesul la piaÈ›a de desfacere. Documentul afirmă mai departe faptul că UE „este în stadiul de discuÈ›ii privind standardele È™i regulamentele, cu SUA, asupra unei condiÈ›ii stricte: aceea de a nu renunÈ›a È™i de a nu slăbi protecÈ›ia pe care o avem în Europa”.
Mai departe, acelaÈ™i document confirmă faptul că o aliniere din punct de vedere legislativ È™i o recunoaÈ™tere mutuală „va fi posibilă doar dacă se garantează o convergență reală privind siguranÈ›a necesară È™i respectarea standardelor stabilite referitor la mediul înconjurător”.
Sectorul producÈ›iei de carne de pasăre este considerat unul sensibil în cadrul TTIP. Uniunea Europeană a înaintat o propunere legislativă privind măsurile sanitare È™i fitosanitare (SPS), din cadrul negocierilor TTIP. În plus, propunerea U.E. pentru textul legislativ asupra cooperării în TTIP include, la Articolul 17, bunăstarea animalelor. Textul propus afirmă faptul că părÈ›ile vor:
Recunoaște că animalele sunt ființe sensibile și că vor respecta condițiile de comerț cu animale vii și produse de origine animală, al căror scop este acela de a le proteja bunăstarea;
Întreprinde un schimb de informaÈ›ii, expertiză È™i experiență în domeniul bunăstării animalelor, cu scopul de a alinia standardele legislative privind creÈ™terea, adăpostirea, manipularea, transportul È™i sacrificarea animalelor de interes economic;
Întări colaborarea privind cercetarea în domeniul bunăstării animalelor, în vederea dezvoltării unor standarde corespunzătoare È™i cu fundament È™tiinÈ›ific, referitor la creÈ™terea animalelor È™i la tratamentul acestora în fermă, în timpul transportului È™i la sacrificare.
Întreprinderile producătoare de carne de pasăre, precum AsociaÈ›ia Europeană a Procesatorilor È™i ComercianÈ›ilor de Carne de Pasăre (A.V.E.C.) È™i alte organizaÈ›ii reprezentative din diferite state membre ale UE È™i-au exprimat îngrijorarea privind posibilul impact al acordului TTIP asupra situaÈ›iei sectorului cărnii de pasăre din UE în viitor, mai ales în privinÈ›a satisfacerii cerinÈ›elor consumatorilor È™i îndeplinirii aÈ™teptărilor acestora. Sectorul producător de carne de pasăre din UE este foarte puternic reglementat, iar problema asigurării unor standarde echivalente UE – SUA este cu atât mai importantă.
1.2. Obiective generale ale acestui studiu
Obiectivul general al acestui studiu este acela de a furniza o comparaÈ›ie a cerinÈ›elor legislative È™i a practicilor cheie din sectorul producător al cărnii de pasăre din UE È™i cel din SUA. Studiul a fost realizat de către compania ADAS UK Ltd, în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Arkansas, care s-au coordonat È™i au furnizat informaÈ›iile relevante cu privire la cerinÈ›ele È™i practicile din SUA.
Principalul scop este acela de a furniza informații clare și practice care să acopere anumite aspecte cheie, precum:
Sistemele de producÈ›ie utilizate în sectorul producător al cărnii de pasăre, pentru selecÈ›ie È™i creÈ™tere, practicile utilizate la incubaÈ›ie, transportul È™i cerinÈ›ele lanÈ›ului alimentar, inclusiv testarea È™i monitorizarea;
Furnizarea de furaj, cu evidențierea referințelor privind materiile prime utilizate, aditivii, procesul de producție, recoltarea probelor și evaluarea calității;
Sacrificarea și procesarea, cu evidențierea referințelor privind igiena, inspecțiile, testarea și alte aspecte ale calității și siguranței alimentelor (de exemplu, procesul de răcire, conținutul de apă etc.).
În plus față de legislaÈ›ia care se aplică pe teritoriul UE (sub forma regulamentelor È™i directivelor) È™i pe teritoriul SUA (legea federală), este posibil să fie aplicate È™i alte cerinÈ›e mai stricte în anumite state membre ale UE È™i în anumite state în SUA. Luând acestea în calcul, scopul acestui proiect a luat în considerare cerinÈ›ele specifice statelor È™i practicile cheie din FranÈ›a, Germania È™i Polonia (ca state membre cu producÈ›ia cea mai mare de carne de pui), unde acestea depășesc cerinÈ›ele legislative generale ale UE. Această trecere în revistă a fost realizată cu ajutorul organismelor reprezentative fiecărui stat în parte. Pentru SUA, cerinÈ›ele specifice statului au fost cele din Georgia, Arkansas È™i Alabama, acelea în care producÈ›ia de carne de pui este cea mai ridicată de pe teritoriul SUA.
Chiar dacă acest proiect identifică principalele diferenÈ›e între UE È™i SUA, potenÈ›ialul impact al acestora nu este cuantificat în termeni financiari.
2. CONCLUZII
Sectorul avicol este unul foarte dezvoltat È™i în continuă extindere, atât în UE cât È™i în SUA. ComerÈ›ul cu carne de pui este un element foarte important de ambele părÈ›i, însă între cele două nu există schimburi directe la ora actuală.
Acest raport a identificat zone în care controlul legislativ È™i practicile comerciale sunt similare, precum È™i altele în care există diferenÈ›e între UE È™i SUA. În timp ce o parte dintre aceste diferenÈ›e au implicaÈ›ii pentru afaceri, în ceea ce priveÈ™te costurile de producÈ›ie È™i economia, precum È™i asupra consumatorilor È™i publicului larg, o evaluare a acestora nu se află printre obiectivele acestui studiu.
În tabelul 1 sunt prezentate principalele arii luate în studiu, furnizând un rezumat al cerinÈ›elor legislative în aceste zone ale UE. În măsura în care există controale similare puse în aplicare în SUA acestea sunt, de asemenea, rezumate, făcându-se referință atât la controalele stabilite prin legislaÈ›ie cât È™i la cele voluntare.
Tabel - Studiu comparativ privind cresterea pasarilor in UE si SUA