29.03.2018 - COMUNICAT DE PRESA UCPR

29.03.2018 - COMUNICAT DE PRESA UCPR

29.03.2018 - COMUNICAT DE PRESĂ UCPR


Uniunea Crescătorilor de Păsări din România informează opinia publică și aduce următoarele clarificări cu privire la investigația declanșată de Consiliul Concurenței pe piața producției și comercializării ouălor de consum din România.

Conform datelor noastre, ponderea în piața furnizorilor de ouă vizați de anchetă reprezintă:
- 7,08% din producția totală de oua realizată în anul 2017 în România;
- 21,25% din producția industrială realizată în anul 2017;
- 28,31 % din producția membrilor UCPR în anul 2017.
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România reprezintă cca 80% din producția de ouă consum realizată în sistem intensiv industrial. De asemenea, trebuie menționat că unul dintre furnizorii vizați nu este membru al UCPR.

UCPR va asigura toată transparența necesară și toate datele tehnice necesare unei anchete cât mai în detaliu, care să vizeze atât particularitățile specifice sectorului avicol, cât și contextul european, care, la momentul perioadei vizate, a generat o diminuare extrem de mare a ofertei de ouă din cauza utilizării insecticidului Fipronil, interzis în această industrie.

Considerăm că este obligația noastră de a participa activ la toate etapele anchetei și de a ne asigura că, prin expertiza noastră, putem aduce clarificările necesare unei viziuni cât mai clare asupra întregului lanț comercial de la poarta fermei până la consumatorul final al cărui interes primează.

Încă de la înființarea UCPR, în anul 1993, am respectat întreg cadrul legislativ aplicabil cât și statutul și obiectivele asumate, rezultatele noastre având ca beneficiar direct consumatorul român, care a avut acces la o calitate superioară a produselor și la prețuri din ce în ce mai bune, atât pentru carnea de pasăre, cât și pentru ouăle de consum, ca urmare a creșterii performanțelor tehnologice și a randamentului crescătorilor de păsări din România. În același timp am susținut prin toate acțiunile noastre dezvoltarea unei piețe libere care să crească competitivitatea producătorilor români pe piața comunitară dar și reprezentarea și apărarea intereselor legitime ale acestora.

Adunarea Generală a Uniunii Crescătorilor de Păsări din România
prin Președinte Prof. univ. dr. ILIE VAN

29.03.2018