
Ce trebuie să ştim înainte de a cumpăra carne de pasăre proaspătă sau congelată
- Carnea de pasăre proaspătă are un miros specific plăcut, o culoare alb-roz pal deschis şi nu trebuie să se lipească de degete când este atinsă; verificaţi dacă produsul este etichetat şi marcat cu datele de fabricaţie şi valabilitate.
- Carnea congelată se păstrează în spaţii frigorifice (congelator) care asigură temperatura de -18°C.
- Termenul de valabilitate este stabilit de producător şi inscripţionat de acesta pe eticheta produsului. Verificaţi dacă produsele se încadrează în termenul de valabilitate.
ATENŢIE!!! Respectaţi cu stricteţe temperatura de - 18°C! Nu întrerupeţi lanţul frigorific la trecerea dintr-un congelator în altul.
- Produsele congelate se vor transporta cât mai rapid posibil după cumpărare. Dacă temperatura spaţiului în care se păstrează carnea este mai mare cu 2-3°C decât temperatura cărnii congelate, începe procesul de decongelare. Cu cât decongelarea se face mai lent, cu atât modificările şi pierderile de suc sunt mai mici.
- Carnea de pasăre, după decongelare, trebuie sa aibă caracteristicile unei cărni proaspete.
- Carnea decongelată trebuie preparată imediat întrucât există riscul invadării cu flora microbiană şi al alterării rapide.
ATENŢIE!!!
- Nu cumpăraţi carne de pasăre cu resturi de fulgi, intestine, trahee sau guşă. Încărcătura microbiană va fi mult mai mare.
- Nu cumpăraţi carne de la oricine şi de oriunde. Prin consum riscaţi îmbolnăviri grave.
Sfaturi de urmat pentru gospodine:
- Se recomandă a se spăla carnea de pasăre la temperatura camerei, dar în nici un caz ea nu se va lăsa să stea în această apă.
- Carnea de pasăre care nu urmează să se prepare imediat nu se va spăla, deoarece aceasta ar accelera procesul de alterare.
- Carnea de pasăre din congelator se va dezgheţa mai repede, dacă se va clăti cu apă rece, iar apoi se va pune într-un vas curat, acoperit cu capac. Carnea de pasăre se va păstra cel mai bine ferită de lumină într-un vas metalic, în prealabil fiind curăţită de măruntaie, spălată şi zvântată.
- Carnea de găină se dezgheaţă treptat la o temperatură medie de până la 18° C. Nu se dezgheaţă în apă, deoarece în acest caz pierde din calităţile sale gustative şi nutritive.
- Carnea de pasăre se va fierbe mai repede, dacă se va freca din timp deasupra şi dinăuntru cu o lămâie.
- Carnea de găină se va înmuia, dacă se va fierbe vreo 20 min, se va scoate din cratiţă şi se va introduce câteva minute în apă rece. Apoi fierberea va continua în bulion.
- Ca să nu coaseţi cu aţă pasărea umplută, veţi proceda astfel: se vor înfige din ambele părţi ale tăieturii beţişoare subţirele de lemn, care se vor împleti cu aţă sau sfoară. După preparare beţişoarele împreună cu aţele se vor îndepărta din carne fără efort.
- Carnea de pasăre slabă va fi mai suculentă, dacă înainte de prăjire se va împăna cu bucăţele de slănină.
- Vârsta găinii se stabileşte după culoarea pielii şi starea picioruşelor. Pasărea tânără are pielea albă, fină, cu vinişoare bine conturate. Picioruşele sunt acoperite cu solzişori mici.
- Găina bătrână are pielea aspră. Picioruşele sunt tari şi acoperite cu solzi mari, cu depuneri calcaroase. Vârsta cocoşului se va determina după mărimea pintenilor. Cocoşii tineri în loc de pinteni au ridicături rotunde mici, cei în vârstă pinteni mari, cartilaginoşi până la 2 cm.
- Pasărea se curăţă de pene mai uşor, dacă în prealabil se va cufunda pentru 1-2 minute în apă cu puţin bicarbonat sau în apă fierbinte.
- Pasărea se curăţă de pene mai uşor, dacă procedura se va începe de la gât, în direcţia inversă creşterii fireşti a penelor.
- Carnea de vânat nu va avea miros şi gust specific sau amărui, dacă înainte de preparare se va ţine 2—3 ore într-o soluţie de oţet (1 lingură la 1 l de apă) cu un adaos de ierburi aromatice (coriandru, maioran, scorţişoară, boabe de ienupăr).
- La prepararea vânatului (potârniche, găinuşă-de-alun, raţă, goţcan), pasărea se curăţă de pene mai întâi uscată, penele rămase în piele se vor îndepărta cu cuţitul, se va pârli, se va freca cu făină de porumb sau rumeguş. Apoi se vor scoate măruntaiele şi se va cufunda în apă rece timp de o oră; în felul acesta carnea va fi albă, moale şi suculentă.
- Găina bătrână va fierbe mai repede, dacă se va ţine din timp câteva ore în apă cu oţet.
- Găina (sau puiul), la coacere, se vor acoperi cu o pojghiţă rumenă, dacă se va unge din timp cu smântână.
- Puiul va avea un gust mai delicios dacă înainte de fierbere în interiorul lui se vor aşeza o ceapă şi un mănunchi de pătrunjel.
- Carnea înăbuşită de găină îşi va menţine albeaţa dacă după împănare se va freca cu soluţie de acid citric sau zeamă de lămâie.
- Puii tineri sunt mult mai delicioşi dacă se prepară imediat după tăiere.