15.01.2020 - Focar de gripă aviară în județul Maramureș

15.01.2020 - Focar de gripă aviară în județul Maramureș

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a fost informată de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) că în județul Maramureș a fost diagnosticat un focar de gripă aviară la o fermă mică de găini ouătoare.

Pe lângă Polonia, Slovacia, Ungaria și Irlanda de Nord, unde evoluează deja această boală, se adaugă și România.

În tot județul Maramureș există un număr de 12 ferme comerciale de găini ouătoare, din care 4 sunt membre UCPR. Efectivul total de găini ouătoare din județul Maramureș, conform datelor MADR, este de cca 190 000 de capete găini, ceea ce reprezintă un procent de 2,1% din totalul de găini existente în fermele comerciale și 0,6% din totalul găinilor existente în România.

ANSVSA ne-a informat că, încă din faza de suspiciune, au fost luate măsurile legale, inclusiv cele comerciale, ouăle aflate în stoc fiind sechestrate în vederea incinerării. Din punct de vedere al pieței ouălor de consum, aceasta nu poate fi afectată întrucât numărul păsărilor aflate în focare și în zonele de protecție și supraveghere este foarte mic.

În prezent, autoritățile statului sunt mobilizate pentru izolarea focarului și aplicarea măsurilor specifice pentru a opri extinderea bolii și la alte ferme. Dacă lucrurile decurg normal în cca 21-30 de zile focarul de gripă aviară se va stinge și lucrurile vor reveni la normal.

UCPR colaborează în plan profesional cu ANSVSA și comunică permanent cu fermierii în vederea respectării măsurilor de biosecuritate în fermele comerciale, în conformitate cu Ordinul ANSVSA 21/2018.

Faptul că focarul este într-un județ de graniță, izolarea lui de restul țării se poate face mult mai ușor.

În astfel de situații, pe lângă pierderile directe suferite de fermierii afectați, foarte importante sunt pierderile indirecte determinate de restricționarea mișcărilor de păsări, ouă de incubație, pui de o zi sau furaje combinate. De aceea, UCPR va participa profesional, alături de autorități, în vederea limitării pierderilor indirecte.

UCPR face apel la toți crescătorii de păsări organizați în ferme comerciale, indiferent că sunt sau nu sunt membri UCPR, să informeze autoritățile abilitate cu privire la orice modificare a stării de sănătate a păsărilor din ferme.

De asemenea, UCPR face apel la autorități să crească exigența controlului la produsele provenite din comerțul intracomunitar, mai ales din țările afectate de boală.

În România există un număr de 246 ferme comerciale de găini ouă consum care dețin cca 9 milioane de capete, conform MADR.
 

Preşedinte Prof. univ. dr. Ilie VAN
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România