Comunicat de presă: Siguranța alimentară

Comunicat de presă: Siguranța alimentară

UNIUNEA CRESCĂTORILOR DE PĂSĂRI DIN ROMÂNIA

,,Producătorii români de carne de pasăre şi ouă respectă standardele europene pentru siguranţa alimentară”

În scopul corectei informări a opiniei publice, venim în întâmpinarea consumatorilor români cu date privind siguranţa consumului de carne de pasăre şi ouă. Acestea vizează producătorii din România care lucrează la nivelul celor mai înalte standarde tehnologice, științific determinate, în conformitate cu legislaţia europeană, oferind produse de calitate superioară şi sigure pentru o alimentaţie sănătoasă.

Creşterea păsărilor în fermele autorizate sanitar veterinar din țara noastră se face după cele mai moderne tehnologii, iar supravegherea sanitară veterinară a păsărilor şi a reziduurilor din produsele avicole se face permanent prin programe de autocontrol şi control oficial în baza legislaţiei specifice, astfel:

■ Directiva 96/22/CE a Consiliului din 29.04.1996, transpusă în legislaţia noastră prin Ordinul 199/2006, interzice comercializarea şi utilizarea hormonilor în creşterea păsărilor, astfel încât niciun crescător de păsări din România nu foloșește astfel de produse.

Depistarea reziduurilor de antibiotice, a substanţelor farmacologic active şi a altor reziduuri se face în baza Regulamentului 37/2010 şi a Ordinului 95/2007. Facem precizarea că antibioticele sunt permise în creşterea pasărilor doar pentru tratamente curative, la recomandarea şi sub semnătura medicului veterinar, cu respectarea timpului de aşteptare înainte de sacrificarea păsărilor. Drept urmare, antibioticele nu se utilizează în mod sistematic în creşterea pasărilor, ci doar ocazional, ca formă de tratament. Mai mult decât atât, programul de control oficial pentru reziduuri este aprobat anual de către Comisia Europeană, aceasta stabilind numărul de probe pentru control în funcţie de numărul de păsări din ţară (anual se analizează mii de probe de laborator). Tot Comisia Europeană recomandă şi verifică anual metodele de analiză şi control utilizate în laboratoarele de stat, iar recoltarea probelor pentru analize se face inopinat de către ANSVSA care este auditată anual la capitolul reziduuri.

■ Pentru depistarea pesticidelor în carne operează Regulamentul 396/2005, iar depistarea diferiților contaminanți și a micotoxinelor din carne se face în baza Regulamentului 1881/2006.

Menţionăm că toţi producătorii de carne de pasăre şi ouă consum din România respectă cu stricteţe legislaţia în vigoare, fiind monitorizaţi permanent de ANSVSA. Costul cu monitorizarea reziduurilor și biosecuritatea fermelor este extrem de ridicat și este suportat integral de către fermieri.

Apariţia periodică în media a unor campanii de denigrare a produselor avicole, aduce grave prejudicii producătorilor autohtoni, dar şi consumatorilor care sunt îndepărtaţi de produsele de foarte bună calitate şi la preţuri rezonabile aflate pe piaţa noastră.

De asemenea, afirmaţiile din media aduc prejudicii exportului de produse avicole, partenerii profitând de astfel de campanii şi de multe ori făcând presiune pe preţuri.

Prezentul comunicat este aprobat de toți membrii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

În baza datelor menţionate mai sus, vă aducem la cunoştinţă faptul că produsele comercializate din lanţul autohton de producţie avicolă sunt sigure pentru consumul uman.

ADUNAREA GENERALĂ A UCPR

12.11.2021