Comunicat de presă: Fără Riscuri pentru Consumatori!

Comunicat de presă: Fără Riscuri pentru Consumatori!

Transparență, fapte și cifre care confirmă siguranța sectorului avicol: 
CARNEA DE PUI ȘI OUĂLE DIN ROMÂNIA, FĂRĂ RISCURI PENTRU CONSUMATORI!

- Comunicat de Presă -
 

București. 18 aprilie 2024. Rezultatele celor 2721 de probe analizate prelevate din carne de pasăre și 481 probe prelevate din ouă de consum, analizate pentru hormoni și alte reziduuri, date publicității prin Raportul EFSA din data de 26 februarie 2024, reconfirmă faptul că românii au acces la ouă și carne de pasăre sigure, produse de producătorii români. De altfel, toți membrii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), producători de carne de pasăre şi ouă consum din România, respectă cu strictețe legislația în vigoare, fiind monitorizați permanent de ANSVSA.

Rezultatele analizelor au arătat că din cele 2721 de probe prelevate din carne de pasare și 481 probe prelevate din ouă de consum, analizate pentru hormoni și alte reziduuri arată că nu a fost depistată nici o probă neconformă, iar din cele 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice doar o probă a fost neconformă”, precizează prof. univ. dr. ILIE VAN, Președinte UCPR, care adaugă faptul că „numărul de probe pentru control este aprobat, conform Directivei 96/23/CE, de către Comisia Europeană în funcţie de numărul de păsări din fiecare țară. Numărul de probe analizate în 2022 pentru România este superior numărului mediu de probe analizate în UE fiind efectuate 2721 de teste pentru hormoni și alte substanțe reziduale în carnea de pasăre, 481 de probe prelevate din ouă de consum precum și 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice”.

Metodele de analiză şi control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate şi verificate anual de către Comisia Europeană. Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat, de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, fără ca producătorii să fie informaţi. Pe lângă Programul de Control oficial realizat de ANSVSA în baza Planului Național de control reziduuri, crescătorii de păsări și fermierii sunt obligați să facă săptămânal supraveghere prin programe de autocontrol.

În ceea ce privește utilizarea antibioticelor, acestea sunt folosite DOAR în scop curativ, ca tratament în diferite boli ale păsărilor, sub prescripția și supravegherea medicului veterinar. De la data finalizării tratamentului cu antibiotice și până la abatorizare se respectă „timpul de așteptare”, astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice. „În fiecare exploataţie avicolă din România, există un registru în care se menționează obligatoriu denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament şi timpul de așteptare necesar eliminării antibioticelor din organism. Totodată, după sacrificare, se prelevează din nou probe, atât din carne cât și din furaje, care se analizează ”, precizează reprezentanții UCPR.

Cu toate că rezultatele analizelor arată clar faptul că ouăle și carnea de pui produse în România sunt sigure pentru consum, din păcate, există numeroase știri false și declarații nechibzuite care colportează neadevăruri despre sector. „Declarațiile iresponsabile ale unor persoane care se pretind specialiști în diverse domenii, preluate și în presă, aduc grave prejudicii consumatorilor care sunt îndepărtați de produsele sigure, de bună calitate și la prețuri rezonabile oferite de producătorii români. Informațiile denigratoare la adresa sectorului avicol din România aduc grave prejudicii și producătorilor autohtoni cărora le este afectată relații cu parteneri din piețele externe care folosesc scandalurile și dezinformările care apar în mass-media pentru a pune presiuni”, declară reprezentanții UCPR.

Amintim că programul de control al siguranței produselor avicole are la baza legislația europeană în domeniu:

  • Pentru interzicerea utilizării hormonilor în creşterea păsărilor, operează Directiva 96/22, transpusă în legislaţia noastră prin Ordinului ANSVSA 199/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Pentru interzicerea folosirii antibioticelor în hrana păsărilor, operează Regulamentul 1831/2003;
  • Pentru depistarea substanţelor farmacologic active, operează Regulamentul 37/2010;
  • Pentru depistarea pesticidelor în carne, operează Regulamentul 396/2005;
  • Pentru depistarea diferiţilor contaminanţi şi micotoxinelor în carne, operează Regulamentul 1881/2006.

Adunarea Generală a UCPR
PREŞEDINTE
Prof. univ. dr. ILIE VAN
 Despre Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR)

UCPR este o asociație cu caracter profesional, fără scop lucrativ, non-guvernamentală, autonomă, cu personalitate juridică, construită pe criteriul specificului activității de ramură avicolă. Constituită în anul 1993 cu scopul realizării unității organizatorice a crescătorilor de păsări din România, UCPR îndeplinește rolul de liant între agenții economici care activează în domeniul aviculturii, reprezentând şi comunicând interesele societăților avicole în relația cu instituțiile statului, precum și în relația cu publicul larg. UCPR nu se implică în relațiile comerciale ale membrilor ei.
 Contact:
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România
Telefon: 021 666 37 65
Bulevardul Ion Mihalache nr. 106, Bl. 84, Sc. A, Etaj 9, Ap. 24, Sector 1, Bucureşti