12.11.2021 COMUNICAT DE PRESĂ
12/11/2021

În scopul corectei informări a opiniei publice, venim în întâmpinarea consumatorilor români cu date privind siguranţa consumului de carne de pasăre şi ouă. Acestea vizează producătorii din România care lucrează la nivelul celor mai înalte standarde tehnologice, științific determinate, în conformitate cu legislaţia europeană, oferind produse de calitate superioară şi sigure pentru o alimentaţie sănătoasă. read more ›
15.01.2020 - Focar de gripă aviară în județul Maramureș
15/01/2020

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a fost informată de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) că în județul Maramureș a fost diagnosticat un focar de gripă aviară la o fermă mică de găini ouătoare.
Pe lângă Polonia, Slovacia, Ungaria și Irlanda de Nord, unde evoluează deja această boală, se adaugă și România. read more ›
SFATURI PENTRU CUMPĂRĂTORII DE CARNE DE PASĂRE
15/01/2020

Ce trebuie să ştim înainte de a cumpăra carne de pasăre proaspătă sau congelată?
Carnea de pasăre proaspătă are un miros specific plăcut, o culoare alb-roz pal deschis şi nu trebuie să se lipească de degete când este atinsă; verificaţi dacă produsul este etichetat şi marcat cu datele de fabricaţie şi valabilitate.
Carnea congelată se păstrează în spaţii frigorifice (congelator) care asigură temperatura de -18°C.
Termenul de valabilitate este stabilit de producător şi inscripţionat de acesta pe eticheta produsului. Verificaţi dacă produsele se încadrează în termenul de valabilitate. read more ›
DESPRE OU
15/01/2020

Alături de lapte, oul reprezintă alimentul cel mai bogat în fosfor asimilabil – nutrient fundamental pentru copii. Gălbenuşul este bogat în fier, un ou asigurând aproximativ 30% din necesarul zilnic de fier.
Oul are un potenţial nutritiv foarte mare, el conţinând trofinele esenţiale pentru o alimentaţie echilibrată. Protidele oului au o mare valoare biologică, având cel mai echilibrat conţinut de aminoacizi esenţiali. De asemenea, oul este o sursă importantă de fosfor lecitinic, fier bine asimilabil, calciu, precum şi de numeroase vitamine. Grăsimile din ouă, valoroase din punct de vedere biologic, asociate cu lecitină şi cefalină, constituie tonifianţi apreciaţi pentru activitatea nervoasă superioară. read more ›
OUL, UN ALIMENT MIRACULOS
15/01/2020

O lungă perioadă de timp, oul a fost considerat un aliment dăunător sănătăţii, mai ales dacă ar fi depăşit în consum 120 de ouă pe an, sau două ouă pe săptămână. Iar restricţia era cu atât mai credibilă cu cât era impusă de medicina americană, cunoscută prin rigurozitatea sa. Omenirea a recepţionat ca atare acest mesaj, care a restricţionat consumul de ouă timp de 40 de ani! Apoi, medicina americană şi-a făcut „mea culpa” şi a transmis omenirii un nou mesaj, total diferit de celălalt: „omul poate să consume câte ouă vrea!” Acest ultim mesaj a fost transmis omenirii în urmă cu cca 20 de ani. Aşadar, calendaristic, restricţia a fost valabilă din anii '50 până în anii '90, după care a urmat perioada de „liber pentru consum”, care există şi în prezent. read more ›
UN ROMÂN CONSUMĂ PESTE 20 KG DE CARNE DE PASĂRE PE AN
15/01/2020

În 2005, consumul de carne de pasăre în România a fost de 450 mii tone, adică 20,7 kg pe locuitor, iar consumul mediu de ouă pe cap de locuitor a fost de 235 ouă (cifrele sunt calculate raportând producţia internă realizată în sectorul industrial (217 mii tone şi 2,4 mld. ouă), sectorul gospodăresc (73 mii tone şi 2,7 mld. ouă) şi import (160 mii tone şi 40 mil. ouă) la întreaga populaţie a ţării de 21,7 milioane locuitori). read more ›
RESURSE UMANE
15/01/2020

În sectorul avicol sunt create la acest moment peste 30.000 de locuri de muncă legate direct de activităţile avicole şi, de asemenea, prin activităţi indirecte legate de avicultură mai sunt create aproximativ 100.000 de locuri de muncă (firme furnizoare de materii prime cerealiere, aditivi furajeri, medicamente şi dezinfectanţi pentru avicultură, distribuţie şi vânzare, servicii, fabrici de echipamente ambalaje, medicamente şi dezinfectanţi etc). read more ›
LEGISLAȚIE AVICOLĂ
15/01/2020

În ceea ce priveşte performanţele genetice ale păsărilor, există standarde foarte precise de hrănire, conforme cu cerinţele nutriţionale.
Un furaj corect pentru pui de carne trebuie să fie bine echilibrat din punctul de vedere al conţinutului în energie şi proteine, vitamine şi minerale, precum şi în nivelul de aminoacizi. read more ›
REZISTENTA MICROORGANISMELOR LA AGENTII ANTIMICROBIENI

Chiar din anii 2000, Uniunea Europeană a interzis utilizarea antibioticelor ca promotori de creștere (Parlamentul European și Consiliul European, 2003). Cu toate acestea, antibioticele au fost utilizate în continuare în scopul contracarării episoadelor endemice sau recurente de boală, fapt ce prezintă un risc major privind transferul bacteriilor rezistente la agenții antimicrobieni (sau al elementelor ce codifică genetic această caracteristică) de la animal la om, prin alimente și nu numai (Davies și Wales, 2019). read more ›
LICOPENUL: antioxidant pentru prevenirea stresului oxidativ

Stresul termic este unul dintre cei mai importanți factori ce pune la încercare industria avicolă, la nivel mondial, mai ales în regiunile cu climat tropical și sub-tropical. Stresul oxidativ indus de cel termic aduce pierderi economice prin scăderea productivității și a performanței, determinând totodată morbiditate și mortalitate în cadrul efectivelor.
Licopenul este un bine cunoscut antioxidant, regăsit în produsele alimentare sub formă de pigment carotenoid. Sursele cheie sunt legumele și fructele, cu precădere tomatele. read more ›
Sisteme de cunoștințe și inovare în agricultură (AKIS)
14/01/2020

Apărut în 2008, AKIS este un concept folosit pentru descrierea unui sistem de inovație, care se axează pe organizațiile implicate, legăturile și interacțiunile dintre acestea, infrastructura instituțiilor, cu rezultatele și mecanismele bugetare. Scopul acestuia este acela de a crea conexiune între partea științifică și cea practică, amplificând astfel schimbul de cunoștințe, spre beneficiul fermierilor și altor specialiști din agricultură. read more ›
SCANDALUL PRIVIND GĂINILE CRESCUTE ÎN CUȘTI
11/02/2016

Întrucât în ultima perioadă au reapărut o serie de informații false privind creșterea găinilor în cuști, UCPR dorește să informeze corect opinia publică privind situația din România. read more ›
Institutul de Cercetări pentru Creşterea Păsărilor şi Animalelor Mici Baloteşti

Cercetarea ştiinţifică în domeniul zootehnic are începuturile în a doua jumătate a secolului XIX, în cadrul Catedrei de Zootehnie de la Şcoala Superioară de Agricultură de la Herăstrău, care îşi are originile în Institutul de Agricultură de la Pantelimon, înfiinţat în anul 1852, cât şi la Şcoala Superioară de Medicină Veterinară, înfiinţată în anul 1856. Cercetările întreprinse în acea perioadă au vizat studiul cantitativ al producţiilor înregistrate în fermele individuale, precum şi date privind alimentaţia animalelor. read more ›
CREȘTEREA PĂSĂRILOR ÎN UE ȘI SUA (STUDIU COMPARATIV)
10/02/2016

După cum cunoașteți, în prezent, se negociază Acordul TTIP (Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții) între UE și SUA, care presupune o piață liberă între cele două zone economice.
Sectorul avicol este considerat de către producătorii avicoli din UE ca un sector foarte sensibil și care trebuie să beneficieze de un tratament preferențial în cadrul acestui Acord.
AVEC, Asociația Europeană a Procesatorilor și Comercianților de Carne de Pasăre, a realizat o cercetare științifică, cu sprijinul unui Institut din Olanda, care marchează diferențele semnificative între sectorul avicol din UE și SUA. În acest articol vă vom prezenta introducerea și concluziile finale ale acestui studiu.
UCPR, membră a AVEC, a susținut la nivelul instituțiilor statului, prin materiale scrise, necesitatea implicării în negocierea acestui Acord și tratamentul preferențial al aviculturii în cadrul acestuia. read more ›
PLEDOARIE PENTRU APLICAREA INTEGRALĂ A PAC ÎN AGRICULTURA ROMÂNIEI
16/01/2016

În anii '50, '60, secolul trecut, CEE (Comunitatea Economică Europeană), formată din șase țări membre la vremea respectivă, își asigura necesarul de produse agroalimentare esențiale la nivelul de 80% grad de autosuficiență. De aceea, statele membre fondatoare au fost de acord ca agricultura să fie inclusă în piața europeană, cu o politică agricolă comună (PAC) care să armonizeze politicile naționale de sprijin și să stabilească bariere vamale comune pentru bunurile venite din state nemembre. read more ›
IMBOGATIREA OUALOR CU NUTRIENTI BENEFICI
13/11/2014

Conceptul de aliment funcțional se referă la un produs alimentar care va „avea în plus față de impactul nutritiv de bază și efecte benefice asupra uneia sau mai multor funcții ale organismului uman, îmbunătățind condiția generală, implicit cea fizică, și scăzând riscul de evoluție a unor afecțiuni” (Siro et al., 2008). read more ›
27.03.2018 - ADRESA catre GUVERNUL ROMANIEI
12/11/2014

Nr. 43 / 27.03.2018 - Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR)
Către:
GUVERNUL ROMÂNIEI - Doamnei prim-ministru Vasilica-Viorica DĂNCILĂ
MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE - Domnului ministru Eugen Orlando TEODOROVICI
MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE - Domnului ministru Petre DAEA
CONSILIUL CONCURENȚEI - Domnului președinte Bogdan-Marius CHIRIȚOIU read more ›
OUĂLE ȘI SĂNĂTATEA
26/02/2016

Ouăle sunt o parte importantă a dietei umane datorită conținutului ridicat de proteine și alte substanțe nutritive. În ultimele decenii, evaluarea ouălor ca parte a dietei umane a fost dominată de dezbaterile privind conținutul de colesterol. Valoarea nutritivă a unui produs alimentar este însă un concept complicat deoarece nu poate fi bazat doar pe descrierea compoziției produsului în sine. O substanță cu rol nutritiv este parte componentă a unui produs alimentar, cu efecte nutriționale și fiziologice (Seuss-Baum et al., 2011). read more ›
29.03.2018 - COMUNICAT DE PRESA UCPR
13/11/2014

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România informează opinia publică și aduce următoarele clarificări cu privire la investigația declanșată de Consiliul Concurenței pe piața producției și comercializării ouălor de consum din România. read more ›