Producția sustenabilă în industria avicolă
22/08/2025
La ora actuală, obținerea prin procese sustenabile a produselor alimentare prezintă interes din punct de vedere socio-economic, întrucât, la nivel mondial, resursele naturale sunt din ce în ce mai sărace și concomitent cu schimbările climatice, acestea reprezintă un risc al apariției crizelor alimentare (Shamsuddoha și col., 2015). read more ›
BUNĂSTAREA SUPERIOARĂ A PĂSĂRILOR
22/08/2025

Intervenția Bunăstarea animalelor vizează stimularea aplicării unor standarde superioare de bunăstare a animalelor în fermele de păsări, care depășesc standardele minime obligatorii, răspunzând nevoilor privind siguranța alimentară şi asigurarea calității produselor alimentare prin îmbunătățirea sănătății animalelor în urma adaptării condițiilor de hrănire, adăpare şi adăpostire a acestora. Prin aceasta se garantează asigurarea sănătății populației, răspunzându-se interesului consumatorilor pentru produse provenite din carne de porc şi pasăre crescute în condiții superioare de bunăstare, pe fondul preferinței actuale a acestora pentru o calitate superioară a acestor produse. read more ›
AGRICULTURA ESTE ÎN DOLIU!
30/04/2025

Membrii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, cu profundă durere în suflet, își exprimă regretul pentru stingerea din viață a Domnului Prof. univ. emerit dr. ing. dr. h.c. Valeriu TĂBĂRĂ. read more ›
Comunicat de presă: Avicultura românească în mare dificultate!
02/10/2024

UCPR dorește să reitereze faptul că sprijină politicile României și ale UE, menite să ajute cetățenii ucraineni.
Cu toate acestea, liberalizarea ulterioară a comerțului nu este un instrument relevant pentru atingerea acestor obiective, deoarece are un potențial uriaș de a destabiliza piețele României pentru sectoarele sensibile, în special în cazul nostru pentru sectorul de carne de pasăre și ouă consum.
Acest lucru este ilustrat de liberalizarea totală a importului de carne de pasăre și ouă consum încă din anul 2022, care a dus la o creștere semnificativă a cantităților importate. read more ›
Comunicat de presă: Fără Riscuri pentru Consumatori!
21/04/2024

București. 18 aprilie 2024. Rezultatele celor 2721 de probe analizate prelevate din carne de pasăre și 481 probe prelevate din ouă de consum, analizate pentru hormoni și alte reziduuri, date publicității prin Raportul EFSA din data de 26 februarie 2024, reconfirmă faptul că românii au acces la ouă și carne de pasăre sigure, produse de producătorii români. De altfel, toți membrii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), producători de carne de pasăre şi ouă consum din România, respectă cu strictețe legislația în vigoare, fiind monitorizați permanent de ANSVSA. read more ›
Comunicat de presă: Avicultura în pericol!
04/04/2024

În ultima perioadă ANPC a făcut o pasiune pentru sectorul avicol din România, făcând controale repetate pe următoarele teme: controlul conținutului de apă în carnea de pui, admiterea sau respingerea unui lot de carne de pui, prezența Salmonella în carnea de pasăre, iar în ultimele zile vopsirea puilor. read more ›
Comunicat de presă: Siguranța alimentară
12/11/2021

În scopul corectei informări a opiniei publice, venim în întâmpinarea consumatorilor români cu date privind siguranţa consumului de carne de pasăre şi ouă. Acestea vizează producătorii din România care lucrează la nivelul celor mai înalte standarde tehnologice, științific determinate, în conformitate cu legislaţia europeană, oferind produse de calitate superioară şi sigure pentru o alimentaţie sănătoasă. read more ›
15.01.2020 - Focar de gripă aviară în județul Maramureș
15/01/2020

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a fost informată de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) că în județul Maramureș a fost diagnosticat un focar de gripă aviară la o fermă mică de găini ouătoare.
Pe lângă Polonia, Slovacia, Ungaria și Irlanda de Nord, unde evoluează deja această boală, se adaugă și România. read more ›
SFATURI PENTRU CUMPĂRĂTORII DE CARNE DE PASĂRE
15/01/2020

Ce trebuie să ştim înainte de a cumpăra carne de pasăre proaspătă sau congelată?
Carnea de pasăre proaspătă are un miros specific plăcut, o culoare alb-roz pal deschis şi nu trebuie să se lipească de degete când este atinsă; verificaţi dacă produsul este etichetat şi marcat cu datele de fabricaţie şi valabilitate.
Carnea congelată se păstrează în spaţii frigorifice (congelator) care asigură temperatura de -18°C.
Termenul de valabilitate este stabilit de producător şi inscripţionat de acesta pe eticheta produsului. Verificaţi dacă produsele se încadrează în termenul de valabilitate. read more ›
DESPRE OU
15/01/2020

Alături de lapte, oul reprezintă alimentul cel mai bogat în fosfor asimilabil – nutrient fundamental pentru copii. Gălbenuşul este bogat în fier, un ou asigurând aproximativ 30% din necesarul zilnic de fier.
Oul are un potenţial nutritiv foarte mare, el conţinând trofinele esenţiale pentru o alimentaţie echilibrată. Protidele oului au o mare valoare biologică, având cel mai echilibrat conţinut de aminoacizi esenţiali. De asemenea, oul este o sursă importantă de fosfor lecitinic, fier bine asimilabil, calciu, precum şi de numeroase vitamine. Grăsimile din ouă, valoroase din punct de vedere biologic, asociate cu lecitină şi cefalină, constituie tonifianţi apreciaţi pentru activitatea nervoasă superioară. read more ›
OUL, UN ALIMENT MIRACULOS
15/01/2020

O lungă perioadă de timp, oul a fost considerat un aliment dăunător sănătăţii, mai ales dacă ar fi depăşit în consum 120 de ouă pe an, sau două ouă pe săptămână. Iar restricţia era cu atât mai credibilă cu cât era impusă de medicina americană, cunoscută prin rigurozitatea sa. Omenirea a recepţionat ca atare acest mesaj, care a restricţionat consumul de ouă timp de 40 de ani! Apoi, medicina americană şi-a făcut „mea culpa” şi a transmis omenirii un nou mesaj, total diferit de celălalt: „omul poate să consume câte ouă vrea!” Acest ultim mesaj a fost transmis omenirii în urmă cu cca 20 de ani. Aşadar, calendaristic, restricţia a fost valabilă din anii '50 până în anii '90, după care a urmat perioada de „liber pentru consum”, care există şi în prezent. read more ›
UN ROMÂN CONSUMĂ PESTE 20 KG DE CARNE DE PASĂRE PE AN
15/01/2020

În 2005, consumul de carne de pasăre în România a fost de 450 mii tone, adică 20,7 kg pe locuitor, iar consumul mediu de ouă pe cap de locuitor a fost de 235 ouă (cifrele sunt calculate raportând producţia internă realizată în sectorul industrial (217 mii tone şi 2,4 mld. ouă), sectorul gospodăresc (73 mii tone şi 2,7 mld. ouă) şi import (160 mii tone şi 40 mil. ouă) la întreaga populaţie a ţării de 21,7 milioane locuitori). read more ›
RESURSE UMANE
15/01/2020

În sectorul avicol sunt create la acest moment peste 30.000 de locuri de muncă legate direct de activităţile avicole şi, de asemenea, prin activităţi indirecte legate de avicultură mai sunt create aproximativ 100.000 de locuri de muncă (firme furnizoare de materii prime cerealiere, aditivi furajeri, medicamente şi dezinfectanţi pentru avicultură, distribuţie şi vânzare, servicii, fabrici de echipamente ambalaje, medicamente şi dezinfectanţi etc). read more ›
LEGISLAȚIE AVICOLĂ
15/01/2020

În ceea ce priveşte performanţele genetice ale păsărilor, există standarde foarte precise de hrănire, conforme cu cerinţele nutriţionale.
Un furaj corect pentru pui de carne trebuie să fie bine echilibrat din punctul de vedere al conţinutului în energie şi proteine, vitamine şi minerale, precum şi în nivelul de aminoacizi. read more ›
REZISTENTA MICROORGANISMELOR LA AGENTII ANTIMICROBIENI

Chiar din anii 2000, Uniunea Europeană a interzis utilizarea antibioticelor ca promotori de creștere (Parlamentul European și Consiliul European, 2003). Cu toate acestea, antibioticele au fost utilizate în continuare în scopul contracarării episoadelor endemice sau recurente de boală, fapt ce prezintă un risc major privind transferul bacteriilor rezistente la agenții antimicrobieni (sau al elementelor ce codifică genetic această caracteristică) de la animal la om, prin alimente și nu numai (Davies și Wales, 2019). read more ›
LICOPENUL: antioxidant pentru prevenirea stresului oxidativ

Stresul termic este unul dintre cei mai importanți factori ce pune la încercare industria avicolă, la nivel mondial, mai ales în regiunile cu climat tropical și sub-tropical. Stresul oxidativ indus de cel termic aduce pierderi economice prin scăderea productivității și a performanței, determinând totodată morbiditate și mortalitate în cadrul efectivelor.
Licopenul este un bine cunoscut antioxidant, regăsit în produsele alimentare sub formă de pigment carotenoid. Sursele cheie sunt legumele și fructele, cu precădere tomatele. read more ›
Sisteme de cunoștințe și inovare în agricultură (AKIS)
14/01/2020

Apărut în 2008, AKIS este un concept folosit pentru descrierea unui sistem de inovație, care se axează pe organizațiile implicate, legăturile și interacțiunile dintre acestea, infrastructura instituțiilor, cu rezultatele și mecanismele bugetare. Scopul acestuia este acela de a crea conexiune între partea științifică și cea practică, amplificând astfel schimbul de cunoștințe, spre beneficiul fermierilor și altor specialiști din agricultură. read more ›
SCANDALUL PRIVIND GĂINILE CRESCUTE ÎN CUȘTI
11/02/2016

Întrucât în ultima perioadă au reapărut o serie de informații false privind creșterea găinilor în cuști, UCPR dorește să informeze corect opinia publică privind situația din România. read more ›
Institutul de Cercetări pentru Creşterea Păsărilor şi Animalelor Mici Baloteşti

Cercetarea ştiinţifică în domeniul zootehnic are începuturile în a doua jumătate a secolului XIX, în cadrul Catedrei de Zootehnie de la Şcoala Superioară de Agricultură de la Herăstrău, care îşi are originile în Institutul de Agricultură de la Pantelimon, înfiinţat în anul 1852, cât şi la Şcoala Superioară de Medicină Veterinară, înfiinţată în anul 1856. Cercetările întreprinse în acea perioadă au vizat studiul cantitativ al producţiilor înregistrate în fermele individuale, precum şi date privind alimentaţia animalelor. read more ›
CREȘTEREA PĂSĂRILOR ÎN UE ȘI SUA (STUDIU COMPARATIV)
10/02/2016

După cum cunoașteți, în prezent, se negociază Acordul TTIP (Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții) între UE și SUA, care presupune o piață liberă între cele două zone economice.
Sectorul avicol este considerat de către producătorii avicoli din UE ca un sector foarte sensibil și care trebuie să beneficieze de un tratament preferențial în cadrul acestui Acord.
AVEC, Asociația Europeană a Procesatorilor și Comercianților de Carne de Pasăre, a realizat o cercetare științifică, cu sprijinul unui Institut din Olanda, care marchează diferențele semnificative între sectorul avicol din UE și SUA. În acest articol vă vom prezenta introducerea și concluziile finale ale acestui studiu.
UCPR, membră a AVEC, a susținut la nivelul instituțiilor statului, prin materiale scrise, necesitatea implicării în negocierea acestui Acord și tratamentul preferențial al aviculturii în cadrul acestuia. read more ›