OUĂLE ȘI SĂNĂTATEA

OUĂLE ȘI SĂNĂTATEA

Ouăle sunt o parte importantă a dietei umane datorită conÈ›inutului ridicat de proteine È™i alte substanÈ›e nutritive. În ultimele decenii, evaluarea ouălor ca parte a dietei umane a fost dominată de dezbaterile privind conÈ›inutul de colesterol. Valoarea nutritivă a unui produs alimentar este însă un concept complicat deoarece nu poate fi bazat doar pe descrierea compoziÈ›iei produsului în sine. O substanță cu rol nutritiv este parte componentă a unui produs alimentar, cu efecte nutriÈ›ionale È™i fiziologice (Seuss-Baum et al., 2011).

 
CALITATEA NUTRITIVÄ‚ A OULUI DE CONSUM
Un concept foarte important din punct de vedere al calității nutritive este digestibilitatea, aceasta exprimând gradul în care moleculele organice majore (proteine, lipide, carbohidraÈ›i) sunt transformate de enzimele digestive. Pe lângă aceasta, un altul important, dar mai complicat, este cel al biodisponibilității, acesta putând fi definit ca:

  • proporÈ›ia dintr-o substanță nutritivă care a fost digerată, absorbită È™i metabolizată;
  • proporÈ›ia care poate fi măsurată în È›esuturile È›intă după absorbÈ›ie;
  • proporÈ›ia capabilă să îndeplinească rolul biologic după absorbÈ›ie;
  • proporÈ›ia furnizată fluxului sanguin.

Biodisponibilitatea depinde de anumiÈ›i factori fiziologici (funcÈ›iile digestive, starea de sănătate, boli preexistente), precum È™i de compoziÈ›ia produsului alimentar (impactul procesării asupra materiilor prime, prezenÈ›a anumitor inhibitori). De exemplu, oul prezintă un conÈ›inut ridicat de fier, fiind considerat pentru multă vreme o sursă foarte bogată a acestui element. Însă studiile recente au stabilit că biodisponibilitatea acestuia din ou este scăzută datorită interacÈ›iunii cu fosvitina (Seuss-Baum et al., 2011). În acelaÈ™i timp, cobalamina (vitamina B12) este reÈ›inută în cantități semnificativ mai mari atunci când este consumată în gălbenuÈ™ul oului, în comparaÈ›ie cu administrarea formei cristaline, ca supliment.
 

1. GĂLBENUȘUL
GălbenuÈ™ul reprezintă 36% din greutatea unui ou întreg, materia uscată fiind de aproximativ 50-52%, în funcÈ›ie de vârsta găinii È™i de durata depozitării. Principalul component al gălbenuÈ™ului este reprezentat de lipide, iar raportul lipide:proteine este de 2:1, lipidele din gălbenuÈ™ fiind în mod exclusiv prezente în asocieri de tipul lipoproteinelor. GălbenuÈ™ul este un sistem complex, structurat pe diferite niveluri care se compun din agregate (granule) în suspensie, într-un fluid de culoare galbenă, translucid (plasma) care conÈ›ine lipoproteine È™i proteine. Aceste granule se constituie din complexe de formă circulară cu diametrul între 0,3 È™i 2 μm. În consecință, gălbenuÈ™ul poate fi separat în două fracÈ›iuni după diluÈ›ie dublă cu 0,3 M NaCl È™i centrifugare la 10.000 g (30 min.), supernatantul de culoare portocalie închisă reprezentând fracÈ›iunea plasmatică, în timp ce peletele translucide sunt granulele. Acestea reprezintă 22 % din materia uscată a gălbenuÈ™ului, conÈ›inând 50 % din proteinele gălbenuÈ™ului È™i 7 % din lipidele acestuia, fiind compuse din HDL (lipoproteine cu densitate ridicată) (70 %) È™i o proteină – fosvitina – (16 %), aflată în legătură cu punÈ›ile fosfocalcice dintre grupările fosfat ale resturilor fosfoseril. O parte din LDL (lipoproteinele cu densitate scăzută) sunt incluse în această structură granulară (Anton et al., 2011).
Acidifierea È™i alcalinizarea mediului determină distrugerea structurii granulelor È™i solubilizarea constituenÈ›ilor acestora, prin creÈ™terea numărului de sarcini pozitive (NH3+) sau negative (COO-). PorÈ›iunea plasmatică a gălbenuÈ™ului conÈ›ine 78 % din materia uscată a gălbenuÈ™ului, fiind constituită din 85 % LDL È™i 15 % livetine È™i formând faza apoasă în care particulele se află în suspensie. Aceasta cuprinde 90 % din lipidele gălbenuÈ™ului (din care 70 % trigliceride, 25 % fosfolipide È™i 5 % colesterol) (incluzând aproape toÈ›i carotenoizii) È™i 50 % din proteinele acestuia (Anton et al., 2011).
 

2. ALBUȘUL
Albușul reprezintă aproximativ 60 % din greutatea totală a oului, fiind compus dintr-o soluție proteică apoasă, cu un conținut redus de minerale și carbohidrați. Proteinele reprezintă mai mult de 90 % din materia uscată a albușului, o mare parte din acestea fiind de tip globular, fie acide, fie neutre, cu excepția avidinei și lizozimului, care sunt alcaline. Toate acestea se prezintă sub formă glicozilată, cu excepția cistatinei și formei predominante a lizozimului. O parte din acestea sunt termosensibile și/sau sensibile la denaturarea de suprafață (Anton et al., 2011).
În cantitate predominantă în albuÈ™ se află ovalbumina, din ai cărei aminoacizi mai mult de 50 % sunt hidrofobi. Aceasta cuprinde grupări tiol libere, fiind capabilă să determine o serie de rearanjări cauzate de variaÈ›ii ale condiÈ›iilor de depozitare, de pH sau denaturare de suprafață. Ovotransferina este a doua proteină predominantă din albuÈ™, fiind constituită din doi lobi, fiecare dintre aceÈ™tia conÈ›inând situri specifice de legare a fierului (ocazional È™i a cuprului, zincului È™i aluminiului). Este proteina cu termosensibilitatea cea mai ridicată, dar complexarea cu fier È™i aluminiu creÈ™te semnificativ stabilitatea termică.
O altă proteină importantă din albuÈ™, ovomucoidul, se regăseÈ™te sub formă puternic glicozilată. La pH 7, temperatura sa de denaturare se situează în jurul valorii de 77oC, această proteină fiind mult mai rezistentă termic la pH acid.
Ovomucina este, de asemenea, o proteină aflată în stare glicozilată, care interacÈ›ionează electrostatic cu alte proteine din albuÈ™. În ouăle proaspete (pH 7,5), grupările carboxil ale acizilor sialici ai ovomucinei interacÈ›ionează în mod special cu reziduurile de lizină ale lizozimului ε-NH3+, pentru formarea unui complex lizozim-ovomucoid, responsabil pentru structura si­mi­lară unui gel a albuÈ™ului (Anton et al., 2011).
Lizozimul este o proteină bazică de tip globular, cu structură rigidă, stabilizată prin patru punți disulfidice.
FracÈ›iunea glucidică a albuÈ™ului conÈ›ine glucoză liberă È™i carbohidraÈ›i aflaÈ›i în interacÈ›iune cu proteinele. FracÈ›iunea minerală este compusă predominant din Na+, K+, Cl-, în stare liberă, în timp ce P È™i S sunt elemente care constituie proteinele. AlbuÈ™ul mai conÈ›ine È™i CO2, în echilibru cu bicarbonatul, care joacă un rol important în stabilizarea pH-ului (Anton et al., 2011).
 

3. COAJA
Coaja este formată dintr-o matrice organică, care include membranele È™i câteva componente suplimentare înconjurate de un strat de carbonat de calciu (95 %), reprezentând 4 % din greutatea totală a oului. Membrana externă are o grosime de 50 μm È™i este localizată între membrana internă (în contact direct cu albuÈ™ul) È™i partea calcifiată a cojii (70 μm). Stratul exterior este denumit cuticulă, un strat organic de 10 μm, care conÈ›ine majoritatea pigmenÈ›ilor cojii È™i un film subÈ›ire de cristale de hidroxiapatită în partea interioară. Toate cele patru straturi acÈ›ionează ca o barieră fizică împotriva microorganismelor din exterior.
Matricea cojii cuprinde un amestec de proteine (70 %) È™i polizaharide (11 %). Până în acest moment au fost identificate trei grupuri de proteine: proteine din albuÈ™ (ovalbumina, lizozimul, ovotransferina), proteine ubicvitare (osteopontina È™i clusterina) È™i proteine specifice (ovocleidina-17 È™i o-116, ovocalixina-32, -36, -25 È™i -21) (Anton et al., 2011).
 

PROPRIETĂȚI BIOLOGICE ALE OUÄ‚LOR 

1. ACTIVITATE ANTIBACTERIANÄ‚
Pe lângă bariera fizică reprezentată de coajă È™i de membranele acesteia, există È™i anumite componente chimice cu rol de protecÈ›ie. O parte dintre aceÈ™ti compuÈ™i au fost intens studiaÈ›i È™i sunt utilizaÈ›i în unele cazuri ca È™i conservanÈ›i, în timp ce alÈ›ii au fost utilizaÈ›i pentru cercetare avansată în domeniul medicinei, în vederea tratării anumitor afecÈ›iuni.
Printre proteinele din albuÈ™, se numără lizozimul È™i ovotransferina, două dintre cele mai studiate proteine în acest scop. Lizozimul din albuÈ™ catalizează hidroliza legăturilor glicozidice β-(1-4) dintre acidul N-acetilmuramic È™i N-acetilglucozamina din peptidoglicanul bacterian, o componentă structurală a peretelui celular al bacteriilor Gram-pozitive. Peptidoglicanul poate fi degradat de către lizozim în medii cu presiune osmotică redusă sau în situaÈ›iile în care rata la care are loc sinteza È™i procesul de polimerizare pentru formare de noi molecule de peptidoglican este mai redusă în comparaÈ›ie cu reacÈ›ia de degradare a lizozimului, prin intermediul catalizei (Anton et al., 2011).
În plus, moartea celulară are loc prin acÈ›iunea litică a lizozimului, ceea ce nu se poate aplica È™i în cazul bacteriilor Gram-negative, acestea posedând o membrană externă suplimentară. Lizozimul este eficient în cazul afecÈ›iunilor orale, împotriva Streptococcus mutans È™i în cazul infecÈ›iilor cu bacterii care cauzează parodontita. Lizozimul este, de asemenea, utilizat ca È™i conservant, manifestând activitate intensă împotriva bacteriilor mezofile È™i a celor sporogene termofile, precum Bacillus stearothermophilus, Clostridium thermosaccharolyticum È™i Clostridium tyrobutyricum. Este utilizat în compoziÈ›ia brânzeturilor pentru prevenirea contaminării, datorită lipsei acÈ›iunii inhibitoare asupra culturilor starter È™i a celor secundare, necesare maturării brânzeturilor. Acesta previne multiplicarea bacteriilor în cazul produselor alimentare supuse refrigerării: Listeria monocytogenesClostridium botulinum, Clostridium jejuni È™i Yersinia enterocolitica, iar în asociere cu imunoterapia, lizozimul este eficient în cazul sinuzitelor virale È™i a bronÈ™itei. AcÈ›iunea antivirală a lizozimului a fost parÈ›ial explicată prin rolul său de precipitare a particulelor virale È™i prin acÈ›iunea de imunizare a gazdei (Anton et al., 2011).
Ovotransferina are rol inhibitor asupra bacteriilor Gram-negative, prin privarea acestora de fierul necesar multiplicării. Fierul participă la procesele biologice majore, unele specii bacteriene posedând rezerve intracelulare care pot fi mai apoi utilizate pentru a permite creÈ™terea atunci când există restricÈ›ii externe de fier. Aceasta face parte din familia transferinelor, proteine de transport care leagă moleculele metalice, cu o preferință in vivo pentru fier, È™i răspândite în diferitele fluide fiziologice. S-a sugerat că activitatea antimicrobiană a ovotransferinei este datorată interacÈ›iunii pe care forma cationică a acestei proteine o are cu membrana externă anionică a bacteriilor Gram-negative. Ipoteza a fost recent confirmată prin identificarea unui fragment peptidic cationic denumit OTAP-92, care posedă o jumătate structurală similară defensinelor insectelor, acesta fiind capabil să traverseze membrana bacteriană È™i să producă deteriorarea funcÈ›iei biologice a membranei citoplasmatice. S-a demonstrat că ovotransferina are efect antibacterian atât asupra bacteriilor Gram-pozitive (Staphylococcus aureus) cât È™i asupra celor Gram-negative (Escherichia coli). Astfel, în scop practic, aceasta a fost propusă pentru încorporarea în produsele nutritive pentru copii, È™i pentru tratamentul diareei acute a acestora, iar recent s-a demonstrat faptul că prezenÈ›a ovotransferinei determină stimularea (prin inhibarea AMPc β-lactamazei) unor antibiotice eficiente împotriva bacteriilor din familia β-lactamice, fiind factorul cheie pentru asocierile medicamentoase capabile să distrugă rezistenÈ›a bacteriilor la cefalosporine (Anton et al., 2011). β-lactamazele AMPc sunt enzime bacteriene capabile să hidrolizeze cefalosporinele È™i cefampicina cu spectru larg de generaÈ›ia a treia, determinând astfel rezistență la aceste clase de antibiotic.
 

2. ACTIVITATE ANTIHIPERTENSIVÄ‚
Ouăle sunt recunoscute ca sursă de componente cu rol de scădere a tensiunii arteriale.
În acest scop, există o serie de peptide derivate din proteine alimentare, utilizate fie în prevenirea, fie în tratamentul hipertensiunii. Dintre acestea, o mare parte acÈ›ionează ca inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE), o exopeptidază care degradează legăturile dipeptidice din porÈ›iunea C terminală a diferitelor oligopeptide È™i cu rol de hidrolizare a angiotensinei I pentru obÈ›inerea de angiotensină II, care acÈ›ionează ca vasoconstrictor. Dintre proteinele din componenÈ›a oului, există două peptide derivate din ovalbumină cu efect antihipertensiv. Prima, denumită generic ovochinină, a fost purificată prin digestia peptidică a ovalbuminei, fiind un agonist al bradichininei B1, cu rol în scăderea tensiunii arteriale sistolice la È™oarecii hipertensivi, la administrare în emulsie de gălbenuÈ™ de ou (Anton et al., 2011). Ulterior hidrolizei cu pepsină, s-a constatat punctul de inhibare maximă, exprimat ca IC50, sau concentraÈ›ia necesară pentru inhibarea a 50 % din activitatea enzimatică, pepsina demonstrând, de asemenea, o activitate puternic proteolitică asupra ovalbuminei. A doua peptidă, denumită ovochinina 2-7, a fost obÈ›inută prin digestie cu chemotripsină, iar administrarea sa orală determină reducerea tensiunii arteriale într-o manieră dependentă de doză, studiile de specialitate arătând că vasodilatarea datorată acestei peptide este mediată de oxidul nitros (Anton et al., 2011).
 

3. PROPRIETĂȚI ANTIOXIDANTE 
Două dintre proteinele oului au rol în legarea ionilor elementelor metalice: ovotransferina È™i fosvitina, prima existentă în albuÈ™, a doua în gălbenuÈ™. Capacitatea de a lega ionii elementelor metalice determină funcÈ›ii biologice, mai precis antioxidante È™i antimicrobiene. Ovotransferina are rol în legarea fierului, în special a formei trivalente, fiind capabilă să lege doi atomi per moleculă. Ordinea de legare a ionilor de fier este dependentă de pH, la un pH de 6,0, ionii vor fi legaÈ›i mai întâi de domeniul C, în timp ce la un pH de 8,5, legarea va avea loc cu prioritate de domeniul N. Rolul biologic al ovotransferinei este general acceptat ca fiind cel de legare a fierului, însă această proteină poate lega È™i ioni de aluminiu. Ca efect, capacitatea de legare a fierului este indirect corelată cu prevenirea oxidării lipidelor.
În ceea ce priveÈ™te fosvitina, capacitatea acesteia de chelare a metalelor determină potenÈ›ialul ei antioxidant. Aceasta conÈ›ine 110 reziduuri de fosfoserină, responsabile de legarea fierului. Din cantitatea totală de fier a unui ou, 95 % este prezentă în gălbenuÈ™, toată fiind legată de fosvitină. Aceasta conÈ›ine 2-3 atomi de fier per moleculă în momentul izolării din oul de găină, însă capacitatea sa de legare este mult mai mare (de aproximativ 60 de atomi per moleculă) (Anton et al., 2011).
Din punct de vedere structural, ionii de fier sunt coordonaÈ›i de ioni de oxigen în mod octaedric, aceÈ™tia din urmă aparÈ›inând grupurilor de fosfaÈ›i legaÈ›i de serină, dar È™i altor liganzi din proteine sau din solvent. Fosvitina inhibă oxidarea fosfolipidelor catalizate de către Cu2+ È™i de către Fe2+. Cu toate acestea, capacitatea antioxidantă a fosvitinei este absentă în prezenÈ›a fierului hemic, cel mai probabil acesta neputând fi supus chelării deoarece face parte dintr-o structură de tip porfirină, care limitează interacÈ›iunea fierului cu reziduurile fosfoseril din fosvitină. Studiile de specialitate au stabilit condiÈ›iile optime pentru fixarea fierului (115 μg/mg proteină): pH 6,5 È™i concentraÈ›ie a NaCL de 0,15 M. Ca proces, pasteurizarea nu afectează capacitatea fosvitinei de legare a fierului sau proprietatea sa de antioxidant, mai mult, la o temperatură de 110oC timp de 20-40 minute, fierul legat nu este eliberat de către fosvitină (Anton et al., 2011).
 

4. APLICAÈšII ÎN ANTICORPI
Activitatea anticorpilor din ou este datorată γ-livetinelor, denumite IgY, imunoglobuline ale gălbenuÈ™ului. Acestea sunt sintetizate la nivel sanguin de către găinile ouătoare È™i sunt transferate în gălbenuÈ™ cu scopul de a imuniza embrionul. γ-livetina este o glicoproteină care conÈ›ine lanÈ›uri grele (60-70 kDa) È™i lanÈ›uri uÈ™oare (22 kDa), reprezentând 3 % din materia uscată a gălbenuÈ™ului.
Tehnologia IgY este utilizată pentru producÈ›ia de anticorpi monoclonali la găini. O găină va produce în general aproximativ 290 de ouă pe an, ceea ce reprezintă 5000 g de gălbenuÈ™, iar nivelul IgY în gălbenuÈ™ este cuprins între 9 È™i 25 mg/ml, în consecință, o găină putând produce aproximativ 60 g IgY pe an. Din moment ce această metodă nu presupune sacrificarea, este considerată o metodă alternativă, respectând regulamentele U.E. privind protecÈ›ia animalelor (Anton et al., 2011).
ProducÈ›ia de IgY a găinilor este de 30 de ori mai mare față de cea a iepurilor. GălbenuÈ™ul este o sursă potenÈ›ială de anticorpi pentru om, datorită posibilității fabricării la scară largă. Mai mult, există posibilitatea producerii mai multor tipuri de IgY în cantități ridicate, prin imunizarea găinilor cu antigeni specifici: proteine, bacterii, viruÈ™i, paraziÈ›i, toxine. După recuperarea gălbenuÈ™ului, IgY trebuie să fie extrase È™i izolate prin metode convenÈ›ionale succesive (centrifugare cu săruri È™i cromatografie de afinitate È™i/sau de schimb de ioni). Concluzia este că producÈ›ia de anticorpi de găină este o metodă alternativă foarte bună care poate înlocui cu succes producÈ›ia de anticorpi de la mamifere, prin recoltarea ouălor È™i prin simplitatea È™i rapiditatea aplicării metodei de izolare a IgY din gălbenuÈ™. Cantitatea de IgY disponibilă prin această metodă de producÈ›ie poate deschide calea spre nenumărate aplicaÈ›ii în imunoterapie È™i imunoprofilaxie, pentru infecÈ›ii virale È™i bacteriene în medicina veterinară È™i cea umană (Anton et al., 2011).