LEGISLAÈšIE AVICOLÄ‚

LEGISLAÈšIE AVICOLÄ‚

15/01/2020

Alinierea fermelor româneÅŸti la standardele UE

În ceea ce priveÅŸte performanÅ£ele genetice ale păsărilor, există standarde foarte precise de hrănire, conforme cu cerinÅ£ele nutriÅ£ionale.
Un furaj corect pentru pui de carne trebuie să fie bine echilibrat din punctul de vedere al conÅ£inutului în energie ÅŸi proteine, vitamine ÅŸi minerale, precum ÅŸi în nivelul de aminoacizi. Important este că în Å£ara noastră conform legislaÅ£iei interne, armonizate cu cea din UE, elementele nutritive din furaje sunt asigurate de:

  • cereale furajere (porumb, orz, grâu);
  • cereale proteice (soia, floarea-soarelui, făină de peÅŸte);
  • energie (ulei de floarea soarelui sau soia);
  • vitamine (import vitamine industriale);
  • minerale (import ÅŸi intern minerale).

În România nu sunt permise în furajare:

  • făinurile proteice de origine animală, cu excepÅ£ia făinii de peÅŸte care se dă doar în primele 3 săptămâni;
  • antibioticele – pentru stimularea creÅŸterii păsărilor;
  • cerealele sau alte materii prime furajere modificate genetic

România produce în totalitate cerealele furajere ÅŸi materiile prime proteice, cu excepÅ£ia unei părÅ£i din soia ÅŸi făina de peÅŸte pe care le importă.
Furajele combinate care se administrează puilor de carne se realizează în fabrici de nutreÅ£uri combinate care, în unele cazuri, aparÅ£in crescătorilor. Important este că toate furajele pentru puii de carne sunt sterilizate ÅŸi granulate la temperaturi de 75 - 80°C, suficient pentru distrugerea germenilor patogeni. Acolo unde nu există posibilitatea granulării furajelor se sterilizează prin adăugare de aditivi care au rolul de a distruge eventualii germeni patogeni (ex. Acidul propionic, fumaric sau o combinaÅ£ie de acizi organici). Pentru fiecare ÅŸarjă de materii prime furajere sau furaje finite se fac analize de laborator atât fizico – chimice cât ÅŸi microbiologice.
Toate fabricile de nutreţuri combinate sunt obligate să păstreze o contraprobă pentru analize cel puţin 30 de zile.

Normele UE pe care producătorii din ţara noastră trebuie să le respecte se referă la trei domenii importante şi anume:

  • siguranÅ£a alimentară;
  • confortul păsărilor;
  • protecÅ£ia mediului.

LegislaÅ£ia cu privire la aceste norme s-a implementat în România ÅŸi producătorii au obligaÅ£ia s-o aplice:

a) Legislaţia cu privire la siguranţa alimentară:

  • Legea 150/2004 – Legea siguranÅ£ei alimentelor;
  • Ordin 5/2005 – Trasabilitate pui carne;
  • Ordin 73/2005 – Trasabilitate găini ouă consum;
  • Ordin 23/2006 – AgenÅ£i zoonotici  ÅŸi Salmonella (Reglementarea UE 2160);
  • Legea 28/2006 – Masuri ca urmare a suspiciunii de influenta aviara;
  • Ordin 148/2005 – Program acÅ£iuni supraveghere, prevenire ÅŸi control;
  • HG 173/2006 – Trasabilitatea ÅŸi etichetarea organismelor modificate genetic;
  • HG 415/2004 – Ordin privind comercializarea ouălor;
  • OM 461/2005 – Norme de aplicare a HG 415/2004;
  • Ordinul 206/447/86/2002 – privind comercializarea cărnii de pasăre;
  • HG 106/2002 – etichetarea produselor agro alimentare.

b) Legislaţia cu privire la confortul păsărilor:

  • Ordinul 462/2001 – privind standardele minime pentru protecÅ£ia găinilor.

c) Legislaţia cu privire la protecţia mediului:

  • Ordinul 860/2002 – proceduri de evaluare a impactului asupra mediului ÅŸi de emitere a acordului de mediu.
  • Producătorii din România doresc ca legislaÅ£ia UE să opereze ÅŸi pentru importurile de carne, întrucât acestea se fac cu abateri de la legislaÅ£ia europeană cu privire la siguranÅ£a alimentară.
  • Tipul de construcÅ£ie ÅŸi organizare a fermelor, împreună cu legislaÅ£ia internă armonizată cu legislaÅ£ia UE privind supravegherea stării de sănătate a efectivelor, fac parte din protejarea stării de sănătate a efectivelor de păsări. O sănătate bună a păsărilor înseamnă implicit o carne sănătoasă ÅŸi sigură pentru consumator.

 

Link-uri utile
www.madr.ro
www.ansvsa.ro