UN ROMÂN CONSUMĂ PESTE 20 KG DE CARNE DE PASĂRE PE AN

UN ROMÂN CONSUMĂ PESTE 20 KG DE CARNE DE PASĂRE PE AN

În 2005, consumul de carne de pasăre în România a fost de 450 mii tone, adică 20,7 kg pe locuitor, iar consumul mediu de ouă pe cap de locuitor a fost de 235 ouă (cifrele sunt calculate raportând producÅ£ia internă realizată în sectorul industrial (217 mii tone ÅŸi 2,4 mld. ouă), sectorul gospodăresc (73 mii tone ÅŸi 2,7 mld. ouă) ÅŸi import (160 mii tone ÅŸi 40 mil. ouă) la întreaga populaÅ£ie a ţării de 21,7 milioane locuitori).
 
La nivel mondial, consumul de carne variază între 0 (în societăţile vegetariene) ÅŸi 24% din totalul raÅ£iei energetice (în lumea bogată). Danemarca este Å£ara cu cel mai ridicat procent de consum pe cap de locuitor. Prin cantitatea mare de proteine, carnea de pasăre conÅ£ine toÅ£i aminoacizii esenÅ£iali necesari unei alimentaÅ£ii echilibrate.Datorită conÅ£inutului caloric scăzut, intră în componenÅ£a majorităţii dietelor recomandate de nutriÅ£ioniÅŸti pentru obezitate.
 
Avantajul faţă de “carnea roÅŸie” este că procentul de lipide este mult scăzut: 2-3%, faţă de carnea de vită, porc sau oaie, în care proporÅ£ia de grăsimi poate ajunge până la 30%. Prepararea cărnii de pui după îndepărtarea pielii va reduce ÅŸi mai mult cantitatea de lipide ingerată.
 
Carnea de pasăre, prin cantitatea mare de proteine cu valoare biologică superioară (20-22g%), prezenÅ£a vitaminelor din grupul B, a fierului, fosforului, potasiului, zincului, cuprului ÅŸi a altor elemente minerale, are proprietăţi nutritive valoroase, fiind recomandată intr-o alimentaÅ£ie echilibrată. Datorită acestor substanÅ£e nutritive conÅ£inute, carnea de pasăre este recomandată tuturor grupelor de vârstă, a explicat Conf. Dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, NutriÅ£ie ÅŸi Boli Metabolice “Nicolae Paulescu”.
 
Alături de carnea de pasăre, oul reprezintă în primul rând o sursă importantă de vitamine, putând fi considerat, din perspectiva conÅ£inutului proteic, ”campionul alimentelor”. Amestecul proteinelor din albuÅŸ ÅŸi gălbenuÅŸ realizează un conÅ£inut aminoacidic atât de echilibrat, încât acesta a fost desemnat termen de referinţă în estimarea valorii nutritive a altor proteine.
 
Prin conÅ£inutul ridicat de lecitine, oul conferă efecte tonifiante pentru sistemul nervos central. De asemenea, se remarcă bogăţia în fosfor, calciu ÅŸi fier a gălbenuÅŸului. Ouăle se pot recomanda ÅŸi în tratamentul dietetic al obezităţii, deoarece din punct de vedere caloric aduce aproximativ 170 kcal/100g ÅŸi are un conÅ£inut redus de sodiu. Grăsimile, fin emulsionate, prezente în proporÅ£ie de 10-15%, sunt concentrate în gălbenuÅŸ.
 
„Ouăle sunt alimente deosebit de valoroase în alimentaÅ£ia copiilor ÅŸi adolescenÅ£ilor, cărora li se pot recomanda câte un ou zilnic, iar pentru adulÅ£ii sănătoÅŸi raÅ£ia optimă este de 3-4 ouă pe săptămână, administrate alternativ cu produsele de carne”, a completat Conf. Dr. Radulian.
 
Atât carnea de pui, cât ÅŸi oul sunt surse importante de minerale, oligoelemente ÅŸi vitamine, furnizând intr-o proporÅ£ie variabilă majoritatea vitaminelor complexului B, vitaminele liposolubile  A, D, K, E,  fier, cupru, zinc, magneziu, fosfor, potasiu, calciu.