Transparență, fapte și cifre care confirmă siguranța sectorului avicol:
CARNEA DE PUI ȘI OUÄ‚LE DIN ROMÂNIA, FÄ‚RÄ‚ RISCURI PENTRU CONSUMATORI!
- Comunicat de Presă -
BucureÈ™ti. 18 aprilie 2024. Rezultatele celor 2721 de probe analizate prelevate din carne de pasăre È™i 481 probe prelevate din ouă de consum, analizate pentru hormoni È™i alte reziduuri, date publicității prin Raportul EFSA din data de 26 februarie 2024, reconfirmă faptul că românii au acces la ouă È™i carne de pasăre sigure, produse de producătorii români. De altfel, toÈ›i membrii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), producători de carne de pasăre ÅŸi ouă consum din România, respectă cu stricteÈ›e legislaÈ›ia în vigoare, fiind monitorizaÈ›i permanent de ANSVSA.
„Rezultatele analizelor au arătat că din cele 2721 de probe prelevate din carne de pasare È™i 481 probe prelevate din ouă de consum, analizate pentru hormoni È™i alte reziduuri arată că nu a fost depistată nici o probă neconformă, iar din cele 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice doar o probă a fost neconformă”, precizează prof. univ. dr. ILIE VAN, PreÈ™edinte UCPR, care adaugă faptul că „numărul de probe pentru control este aprobat, conform Directivei 96/23/CE, de către Comisia Europeană în funcÅ£ie de numărul de păsări din fiecare È›ară. Numărul de probe analizate în 2022 pentru România este superior numărului mediu de probe analizate în UE fiind efectuate 2721 de teste pentru hormoni È™i alte substanÈ›e reziduale în carnea de pasăre, 481 de probe prelevate din ouă de consum precum È™i 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice”.
Metodele de analiză ÅŸi control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate ÅŸi verificate anual de către Comisia Europeană. Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat, de către reprezentanÅ£ii Autorităţii NaÅ£ionale Sanitar Veterinare ÅŸi pentru SiguranÅ£a Alimentelor, fără ca producătorii să fie informaÅ£i. Pe lângă Programul de Control oficial realizat de ANSVSA în baza Planului NaÈ›ional de control reziduuri, crescătorii de păsări È™i fermierii sunt obligaÈ›i să facă săptămânal supraveghere prin programe de autocontrol.
În ceea ce priveÈ™te utilizarea antibioticelor, acestea sunt folosite DOAR în scop curativ, ca tratament în diferite boli ale păsărilor, sub prescripÈ›ia È™i supravegherea medicului veterinar. De la data finalizării tratamentului cu antibiotice È™i până la abatorizare se respectă „timpul de aÈ™teptare”, astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice. „În fiecare exploataÅ£ie avicolă din România, există un registru în care se menÈ›ionează obligatoriu denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament ÅŸi timpul de aÈ™teptare necesar eliminării antibioticelor din organism. Totodată, după sacrificare, se prelevează din nou probe, atât din carne cât È™i din furaje, care se analizează ”, precizează reprezentanÈ›ii UCPR.
Cu toate că rezultatele analizelor arată clar faptul că ouăle È™i carnea de pui produse în România sunt sigure pentru consum, din păcate, există numeroase È™tiri false È™i declaraÈ›ii nechibzuite care colportează neadevăruri despre sector. „DeclaraÈ›iile iresponsabile ale unor persoane care se pretind specialiÈ™ti în diverse domenii, preluate È™i în presă, aduc grave prejudicii consumatorilor care sunt îndepărtaÈ›i de produsele sigure, de bună calitate È™i la preÈ›uri rezonabile oferite de producătorii români. InformaÈ›iile denigratoare la adresa sectorului avicol din România aduc grave prejudicii È™i producătorilor autohtoni cărora le este afectată relaÈ›ii cu parteneri din pieÈ›ele externe care folosesc scandalurile È™i dezinformările care apar în mass-media pentru a pune presiuni”, declară reprezentanÈ›ii UCPR.
Amintim că programul de control al siguranÈ›ei produselor avicole are la baza legislaÈ›ia europeană în domeniu:
- Pentru interzicerea utilizării hormonilor în creÅŸterea păsărilor, operează Directiva 96/22, transpusă în legislaÅ£ia noastră prin Ordinului ANSVSA 199/2006, cu modificările ÅŸi completările ulterioare;
- Pentru interzicerea folosirii antibioticelor în hrana păsărilor, operează Regulamentul 1831/2003;
- Pentru depistarea substanţelor farmacologic active, operează Regulamentul 37/2010;
- Pentru depistarea pesticidelor în carne, operează Regulamentul 396/2005;
- Pentru depistarea diferiÅ£ilor contaminanÅ£i ÅŸi micotoxinelor în carne, operează Regulamentul 1881/2006.
Adunarea Generală a UCPR
PREÅžEDINTE
Prof. univ. dr. ILIE VAN
Despre Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR)
UCPR este o asociaÈ›ie cu caracter profesional, fără scop lucrativ, non-guvernamentală, autonomă, cu personalitate juridică, construită pe criteriul specificului activității de ramură avicolă. Constituită în anul 1993 cu scopul realizării unității organizatorice a crescătorilor de păsări din România, UCPR îndeplineÈ™te rolul de liant între agenÈ›ii economici care activează în domeniul aviculturii, reprezentând ÅŸi comunicând interesele societăților avicole în relaÈ›ia cu instituÈ›iile statului, precum È™i în relaÈ›ia cu publicul larg. UCPR nu se implică în relaÈ›iile comerciale ale membrilor ei.
Contact:
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România
Telefon: 021 666 37 65
Bulevardul Ion Mihalache nr. 106, Bl. 84, Sc. A, Etaj 9, Ap. 24, Sector 1, BucureÅŸti