BUNĂSTAREA SUPERIOARĂ A PĂSĂRILOR

BUNĂSTAREA SUPERIOARĂ A PĂSĂRILOR

Bunăstarea superioară a păsărilor, obiectiv esenÈ›ial al României în domeniul producÈ›iei avicole

IntervenÈ›ia Bunăstarea animalelor vizează stimularea aplicării unor standarde superioare de bunăstare a animalelor în fermele de păsări, care depășesc standardele minime obligatorii, răspunzând nevoilor privind siguranÈ›a alimentară ÅŸi asigurarea calității produselor alimentare prin îmbunătățirea sănătății animalelor în urma adaptării condiÈ›iilor de hrănire, adăpare ÅŸi adăpostire a acestora. Prin aceasta se garantează asigurarea sănătății populaÈ›iei, răspunzându-se interesului consumatorilor pentru produse provenite din carne de porc ÅŸi pasăre crescute în condiÈ›ii superioare de bunăstare, pe fondul preferinÈ›ei actuale a acestora pentru o calitate superioară a acestor produse.

În România, sprijinul privind bunăstarea animalelor a fost introdus în PNDR 2007-2013 prin Măsura 215 – Plăți privind bunăstarea animalelor È™i în PNDR 2014-2020 prin Măsura 14 din anul 2018, iar în prezent în PNS 2023 – 2027 prin Masura DR 06.

Urmare a sprijinului financiar acordat din fonduri FEADR a crescut ponderea exploataÈ›iilor comerciale care aplică în prezent standarde superioare de bunăstare a animalelor la 84% în sectorul avicol.

Asigurarea condiÈ›iilor superioare de bunăstare în România s-a realizat la păsări (categoria pui de carne, pui de curcă, găini de reproducÈ›ie rase grele È™i găini ouătoare).

Impactul asupra sănătății È™i bunăstării animalelor ca urmare a aplicării unor standarde superioare de bunăstare se referă la aspecte care vizează reducerea incidenÈ›ei bolilor È™i a mortalității în ferme, scăderea incidenÈ›ei luptei pentru hrană corelată cu reducerea cazurilor de comportament anormal È™i a leziunilor traumatice, scăderea incidenÈ›ei folosirii medicamentelor, vaccinărilor È™i a altor tipuri de medicaÈ›ii, fapt care conduce implicit în final la îmbunătățirea performanÈ›elor de producÈ›ie È™i reproducÈ›ie, la îmbunătățirea siguranÈ›ei alimentare È™i sănătății publice, dar È™i la îmbunătățirea factorilor de mediu (rezultată în urma reducerii poluării apelor È™i a emisiilor de gaze).

Începând cu anul 2012 de când s-au implementat angajamente de asigurare a condiÈ›iilor superioare de bunăstare la păsări s-a constatat că standardele superioare de bunăstare constituie factorul determinant al impactului asupra sănătății È™i bunăstării animalelor în condiÈ›iile în care sunt asigurate aceeaÈ™i calitate a furajelor È™i aceleaÈ™i tehnologii de creÈ™tere È™i exploatare ca È™i în cazul asigurării condiÈ›iilor minime de bunăstare în exploataÈ›iile care aplică practicile convenÈ›ionale. Aceste constatări sunt susÈ›inute de analizele realizate de Autoritatea NaÈ›ională Sanitar-Veterinară È™i pentru SiguranÈ›a Alimentelor care au È›inut cont È™i de rasă, hibrid È™i scheme de vaccinare È™i tratamente aplicate animalelor crescute È™i exploatate în condiÈ›ii superioare de bunăstare.

CreÈ™terea spaÈ›iului alocat disponibil fiecărei păsări cu 15% conferă condiÅ£ii de bunăstare mărite, prin reducerea stresului de coabitare. Astfel, creÈ™te frontul de furajare, se face mai uÈ™or accesul la adăpători ÅŸi se micÈ™orează stresul produs în perioada de odihnă. Este cunoscut faptul că, în afară de furajare, la care efectivele din hală/boxă/cuÈ™că participă simultan, celelalte acÈ›iuni fiziologice (adăpare, defecare, odihnă, ouat) sunt dispersate în restul perioadei unei zile È™i sunt activități independente ale păsărilor pentru care au nevoie de spaÈ›iu. Reducerea densității păsărilor pe suprafaÈ›a de cazare conduce la reducerea emisiilor de gaze în atmosferă, reducerea cantităților de dejecÈ›ii È™i a apelor uzate ce se prelucrează în vederea împrăștierii pe teren sau deversării, reducerea consumului de furaje. Prin reducerea densității se îmbunătățeÈ™te calitatea aÈ™ternutului ÅŸi sănătatea picioarelor. De asemenea, se reduc rănirile corporale în timpul creÈ™terii.

Pentru asigurarea constantelor fiziologice alături de condiÈ›iile optime de adăpare, furajare, creÈ™tere È™i transport, este necesar ca efectivele de păsări să aibă asigurat un microclimat corespunzător parametrilor stabiliÈ›i de normele de bunăstare a păsărilor, fapt care conduce la reducerea nivelului noxelor din halele de păsări. Reducerea nivelului noxelor cu 30% față de nivelul minim obligatoriu prin menÈ›inerea microclimatului în limite optime, fără variaÈ›ii care afectează cel mai mult păsările, scade foarte mult riscul de îmbolnăvire a păsărilor, le creÈ™te imunitatea È™i li se îmbunătățeÈ™te starea generală. Urmare, scade foarte mult cantitatea de medicamente (inclusiv antibiotice) necesare tratamentelor animalelor, scade cantitatea de apă consumată, ceea ce se reflectă direct în calitatea dejecÈ›iilor È™i apelor uzate eliminate din fermă.

De asemenea pe lângă spaÈ›iul mărit de care vor beneficia păsările populate la densitate redusă vor consuma un aer cu noxe reduse ca urmare a funcÈ›ionării ventilaÈ›iei la nivelul corespunzător cerinÈ›ei minime de densitate iar combinarea subpachetului de densitate cu subpachetul de reducere a noxelor cu 30 % va conduce de fapt la asigurarea unui aer cu noxe reduse peste valoarea cerinÈ›ei superioare ceea ce va amplifica efectul benefic al reducerii noxelor la toate categoriile de păsărilor.

Studiul realizat de ANSVSA în fermele de păsări unde s-a redus densitatea păsărilor cu 10% È™i cu 15% față de densitatea rezultată din aplicarea cerinÈ›elor minime obligatorii privind suprafaÈ›a minimă alocată pentru fiecare categorie de păsări a arătat o îmbunătățire a comportamentului păsărilor, reducerea ratei de mortalitate la puii de carne de la 3,63% în anul 2017(angajamente de creÈ™tere a spaÈ›iului alocat de 10%) la 3,19% după perioada 2018-2020, găinile de reproducÈ›ie de la 6% la 4,4% după perioada 2019-2020, găini ouătoare de la 0,5%/lună la 0,22%/lună după 2018-2020 (în acestă perioada doar 14% din efectivul total a beneficiat de creÈ™tere cu 10% a spaÈ›iului de cazare, restul de 86% au beneficiat de 15% creÈ™tere a spaÈ›iului de cazare) față de 2017.

De asemenea, aplicarea cerinÈ›elor superioare de bunăstare a arătat reducerea incidenÈ›ei ratei de îmbolnăvire a păsărilor din efectiv, reducerea până la eliminarea administrării de produse antibiotice la puii de carne È™i la găinile ouătoare, È™i s-a înregistrat o creÈ™tere a procentului de ouat la găinile ouătoare È™i menÈ›inerea acestuia în platou o perioadă mai mare, contribuind la creÈ™terea numărului de ouă obÈ›inute pe cap de găină/an È™i reducerea numărului de ouă de categoria B de la 8% în anul 2017 la 5% după perioada 2018-2020. În fermele de păsări în care noxele au fost reduse până la un nivel de maximum 14 ppm amoniac (NH3) față de 20 ppm studiul ANSVSA a arătat o scădere a ratei îmbolnăvirilor la efectivul de păsări, în special a afecÈ›iunilor pulmonare, acest lucru determinând reducerea până la eliminarea administrării de produse antibiotice la puii de carne È™i la găinile ouătoare iar la puii de curcă consumul de medicamente s-a redus cu 30% pe perioada 2018-2020 fată de cea dinaintea anului 2017.

Aplicarea măsurii de bunăstare a animalelor a avut un impact direct È™i asupra consumatorilor, reflectându-se în creÈ™terea consumului produselor de carne pasăre È™i ouă de către populaÈ›ie (în condiÈ›iile în care 95% din carnea de pasăre livrată pe piață provine de la animale crescute în condiÈ›ii superioare de bunăstare).

SusÈ›inerea unor standarde superioare de bunăstare a păsărilor în perioadele anterioare de programare a dus la îmbunătățirea mediului È™i a spaÈ›iului rural prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, pulberi È™i amoniac din hale de exploatare a păsărilor, cu impact pozitiv asupra comunităților locale din proximitate.

Prin IntervenÈ›ia Bunăstarea animalelor, România alege să promoveze încurajarea în continuare a fermierilor cu scopul adoptării la scară largă a unor standarde ridicate de bunăstare a animalelor, garantându-se astfel păstrarea caracteristicilor È™i creÈ™terea calității produselor alimentare, care prin depășirea semnificativă a standardelor comerciale minime aplicabile produselor de larg consum contribuie consistent la sănătatea publică, sănătatea animalelor, bunăstarea animalelor ÅŸi la protecÈ›ia mediului. ProducÈ›ia agricolă de calitate este dependentă de adoptarea acestor standarde ridicate de bunăstare a animalelor de către fermierii care se angajează pe baze voluntare să desfășoare operaÈ›iuni constând în mai multe angajamente în favoarea bunăstării animalelor.

Standardele superioare de bunăstare în fermele de păsări sunt direct legate de tehnologiile aplicate în ferme È™i îmbunătățesc starea de sănătate a animalelor, reduc consumul de medicamente, iar în secundar influenÈ›ează pozitiv indicatorii tehnici È™i performanÈ›ele în creÈ™terea È™i reproducÈ›ia păsărilor, contribuind direct la calitatea È™i siguranÈ›a alimentelor, toate acestea cu impact pozitiv asupra sănătății publice. În acelaÈ™i timp, susÈ›inerea unor standarde superioare de bunăstare a păsărilor conduce la îmbunătățirea mediului È™i a spaÈ›iului rural prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, pulberi È™i amoniac din hale de exploatare a păsărilor. Reducerea stresului la animalele care beneficiază de condiÈ›ii superioare de bunăstare a condus la diminuarea sau eliminarea unor factori ce afectează atât sănătatea, cât È™i performanÈ›ele productive (spor zilnic mediu, rata de conversie a furajelor, rata de reproducÈ›ie, rata îmbolnăvirilor È™i cea a mortalității, etc.) ale păsărilor, ceea ce indică faptul că asigurarea unor standarde superioare de bunăstare a animalelor asigură o stare generală de bine acestora. Concomitent cu performanÈ›ele de producÈ›ie ridicate s-au obÈ›inut rezultate deosebite în ceea ce priveÈ™te ameliorarea caracterelor care influenÈ›ează procentul de carne în carcasă È™i stratul de grăsime, ceea ce de asemenea indică îmbunătățirea în ansamblu a calității vieÈ›ii animalelor care beneficiază de condiÈ›ii superioare de bunăstare.

În secundar, aplicarea standardelor superioare de bunăstare a animalelor va contribui la reducerea emisiilor din sectorul de creÈ™tere a animalelor È™i la îmbunătățirea factorilor de mediu (în special prin reducerea gradului de poluare a apelor È™i solului).

AÈ™adar, continuarea eforturilor de încurajare a aplicării standardelor superioare de bunăstare a animalelor este atât o obligaÈ›ie a Statelor Membre stipulată de art. 13 din Tratatul privind funcÈ›ionarea Uniunii Europene (TFUE), dar È™i o nevoie esenÈ›ială pentru asigurarea siguranÈ›ei È™i securității alimentare pentru cetățenii Uniunii Europene.

În acest sens, în cadrul IntervenÈ›iei Bunăstarea animalelor a PNS 2023-2027, România optează pentru încurajarea aplicării standardelor superioare de bunăstare a păsărilor prin Masura DR 06.

Angajamentul Măsurii DR 06, pentru puiul de carne, constă în:

A) Scăderea densității la păsări prin extragerea (eliminarea) unui număr suficient de animale, astfel încât spaÈ›iul alocat disponibil fiecărui animal rămas să crească cu cel puÅ£in 15%, față de densitatea rezultată din aplicarea cerinÈ›elor minime obligatorii, astfel:

Reducerea densităţii păsărilor cu 15 % faţă de densitatea rezultată din aplicarea cerinţelor minime obligatorii privind suprafaţa minimă alocată pentru fiecare categorie de păsări

Indicator pentru cerinţa minimă obligatorie

Indicator pentru cerinţa superioară

Suprafaţă disponibilă pui de carne:
- situaţia I: 33 kg/m2
- situaţia II: 39 kg/m2
- situaÅ£ia III: 42 kg/m2

Suprafaţă disponibilă pui de carne:
- pui de carne – 28,69 kg/m2
- pui de carne – 33,91 kg/m2
- pui de carne – 36,52 kg/m2


B) Reducerea noxelor cu 30% față de nivelul minim obligatoriu prin menÈ›inerea în limite optime a parametrilor de microclimat
Angajamentul constă în monitorizarea zilnică de către beneficiar a nivelului noxelor pentru ca acestea să nu depășească următoarele valori:
1) Maximum 14 ppm amoniac (NH3)
2) Maximum 2100 ppm CO2

Reducerea noxelor cu 30 % față de nivelul minim obligatoriu prin menținerea in limite optime a parametrilor de microclimat

Indicator pentru cerinÅ£a minimă obligatorie 

Indicator pentru cerinţa superioară

Nivelul noxelor din adăpost:
- 20 ppm amoniac (NH3)
- 3000 ppm dioxid de carbon (CO2)

Nivelul noxelor din:
- 14 ppm amoniac (NH3)
- 2100 ppm dioxid de carbon (CO2)