Compozitia oualor de consum în functie de specia producatoare

Dr. ing. ANA-MARIA COVAŞĂ;  Dr. ing. Anca-Maria GALIȘ


CompoziÈ›ia ouălor de consum variază de la o specie la alta, conform datelor din tabelul 1. DeÈ™i există unele diferenÈ›e mari în anumite privinÈ›e, această comparaÈ›ie s-a realizat doar pentru a scoate în evidență anumite aspecte privind compoziÈ›ia chimică a oului de găină, celelalte specii neproducând ouă de consum la nivel comercial, cu excepÈ›ia prepeliÈ›ei. 


Compoziţia oului de consum și variabilitatea acesteia

Ouăle conțin o varietate de componente chimice, printre care apă, proteine, acizi grași, minerale, vitamine și pigmenți. Un ou cuprinde 75 % apă, restul fiind constituit în mare parte din proteine și lipide (Griffin, 2011).

Structural, oul este compus din 59 % albuÈ™ È™i 31 % gălbenuÈ™, acestea două fiind protejate de o coajă ce reprezintă 10 % din greutatea totală a oului. Din partea comestibilă a oului de consum, conÈ›inutul de apă este de 74,4 %, existând două seturi de substanÈ›e nutritive majore: proteine (12,3 %) È™i o cantitate echivalentă de lipide (11,6 %). Toate vitaminele (cu excepÈ›ia vitaminei C) sunt prezente, precum È™i macro È™i microelemente. La bază, oul este considerat o sursă redusă de energie (154 kcal/100 g), dar bogată în proteine, care sunt constituite din aminoacizi cu conÈ›inut de sulf È™i lizină. 

Oul este, de asemenea, o sursă bogată de grăsimi uÈ™or de digerat, fosfolipide bogate în colină È™i în cefalină, acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i È™i colesterol, figurând totodată È™i ca sursă bogată de fosfor È™i sulf ( tabelul 2) (Nys È™i Guyot, 2011). 

A. MACRONUTRIENÅ¢I

1. Proteine
Acestea sunt foarte importante, datorită compoziÈ›iei în aminoacizi esenÈ›iali, în special a lizinei È™i a aminoacizilor bogaÈ›i în sulf (tabelul 3). Digestibilitatea in vitro È™i cea in vivo (È™oareci de laborator) plasează proteinele oului întreg printre cele mai bune surse pentru nutriÈ›ia umană (Seuss-Baum et al., 2011). 

Proteinele sunt regăsite în cantitate uÈ™or mai mare în albuÈ™, fiind bogate în aminoacizi esenÈ›iali, în special acid glutamic, leucină, acid aspartic È™i asparagină. Ouăle exercită o serie de efecte benefice asupra consumatorilor, tocmai prin conÈ›inutul bogat în proteine. Acestea sprijină sinteza musculaturii scheletice È™i mentenanÈ›a acesteia, un aspect foarte important pentru sportivi dar È™i pentru persoanele în vârstă, pentru prevenirea sarcopeniei. Indivizii care consumă ouă la micul dejun vor consuma mai puÈ›ine calorii pe parcursul zilei (Fernandez È™i Andersen, 2016). 

Digestibilitatea oului crud diferă de cea a oului preparat termic, datorită inhibitorilor proteazelor, conÈ›inuÈ›i în albuÈ™, dar È™i modificărilor structurale datorate preparării termice (albuÈ™). ÃŽn plus, proteinele conÈ›inute în albuÈ™ stimulează slab secreÈ›ia enzimelor pancreatice È™i a sărurilor biliare, reducând astfel digestibilitatea. ÃŽn schimb, proteinele gălbenuÈ™ului lichid prezintă digestibilitate ridicată, redusă în schimb prin preparare termică. Refrigerarea, congelarea, pasteurizarea sau deshidratarea nu afectează digestibilitatea proteinelor (date obÈ›inute in vitro) (Seuss-Baum et al., 2011). 



Activitatea antimicrobiană a proteinelor din albuÈ™ poate oferi beneficii consumatorilor È™i prin proprietățile antiinflamatorii. De exemplu, lizozimul reduce inflamaÈ›ia la nivel intestinal, în cazul pacienÈ›ilor cu colită. Consumul de ouă reduce, de asemenea, markerii proinflamatorii de la nivel plasmatic în cazul pacienÈ›ilor cu sindrom metabolic È™i care suferă de obezitate, inclusiv proteina C reactivă, proteina-1 monocit chemoatractant È™i factorul-α al tumorilor necrozante (Fernandez È™i Andersen, 2016). 

Efectul antihipertensiv al unor proteine din compoziÈ›ia oului este un rezultat al activității de inhibare a enzimei de conversie a angiotensinei (ACE). Ovokinina, o proteină produsă prin digestia enzimatică a ovalbuminei, poate reduce tensiunea arterială, prin administrare orală (la È™oareci de laborator). Există, de asemenea, proteine È™i peptide cu rol dublu, mai precis acela de antioxidant, cumulat în anumite cazuri È™i cu cel antihipertensiv. Aceste proteine pot fi utilizate în prevenirea bolilor cardiovasculare. Un exemplu în acest sens este fosvitina, o proteină capabilă să formeze legături cu Fe3+, dar È™i cu capacitatea de a proteja ADN-ul împotriva deteriorărilor oxidative datorate fierului È™i peroxizilor. Totodată, din punct de vedere nutritiv, fosvitina determină o reducere a disponibilității fierului din ouă, efect contracarat oarecum prin prezenÈ›a ovotransferinei, care, de asemenea, deÈ›ine capacitatea de a lega fierul, însă în mod reversibil. Pe de altă parte, fosvitina poate lega calciul, îmbunătățind solubilitatea acestui element mineral în ileum (Seuss-Baum et al., 2011). 

2. Lipide
Conținutul de lipide din ou nu variază semnificativ, însă compoziția în acizi grași este dependentă de cantitatea acestora în rația furajeră. Conținutul de acizi grași nesaturați și cel al fosfolipidelor este crescut în gălbenuș. În plus, digestibilitatea fosfolipidelor și cea a trigliceridelor este excelentă (90 % și, respectiv, 98 %). Deoarece acizii grași polinesaturați cu lanț lung sunt deseori legați în mod preferențial de poziția sn-2 a trigliceridelor, aceștia sunt în mod esențial absorbiți ca monoacilgliceroli, mai precis prin metodele cele mai eficiente din punct de vedere metabolic. Aceste aspecte contribuie la valoarea nutritivă foarte crescută a lipidelor din ou (Seuss-Baum et al., 2011).

Atât acidul linoleic cât È™i cel α-linolenic sunt cunoscuÈ›i ca acizi graÈ™i esenÈ›iali, ce nu pot fi sintetizaÈ›i de animale, dar mai ales de om. AceÈ™tia aparÈ›in familiilor acizilor graÈ™i polinesaturaÈ›i (PUFA) ω-6 È™i, respectiv, ω-3. PUFA ω-6 pot reduce nivelul colesterolului plasmatic, iar cei ω-3 pot preveni afecÈ›iunile cardiovasculare. DeÈ™i oul este bogat în PUFA, există cercetări numeroase care vizează creÈ™terea conÈ›inutului acestora prin diferite căi. 

ÃŽn ceea ce priveÈ™te conÈ›inutul de colesterol, deÈ™i acesta este de aproximativ 250 mg/ou, există o îngrijorare perpetuă în privinÈ›a consumului acestui produs, din acest punct de vedere. S-a stabilit încă de la începutul anilor 2000 faptul că un consum obiÈ™nuit de ouă (1-2/zi) nu are niciun impact asupra colesterolemiei din sânge, neprovocând nicidecum apariÈ›ia unor afecÈ›iuni cardiovasculare. Acest efect poate fi datorat unor proteine cu efect de scădere a concentraÈ›iei de colesterol, mai precis ovomucina (Seuss-Baum et al., 2011). 

3. Carbohidrați
Aceștia se numără printre componentele cu concentrație redusă în ou (<1 %). Oul nu conține fibre, iar cantitatea redusă de carbohidrați nu are impact energetic asupra dietei umane (Seuss-Baum et al., 2011).


B. MICRONUTRIENÅ¢I 

1. Vitamine
Contribuția la valoarea dozei zilnice recomandate pentru diferite vitamine variază considerabil. Un ou furnizează mai mult de 15 % din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A (echivalenți ai retinolului), D, K, B12, acid folic (echivalent folat) și biotină. De asemenea, cantitatea de vitamine E (tocoferol), B2 (riboflavină), niacină și acid pantotenic depășește DZR. În schimb, oul este sărac în vitamina C, deoarece aceasta nu intervine în procesul de dezvoltare a embrionului. Vitaminele liposolubile, precum și cele hidrosolubile, se regăsesc aproape exclusiv în gălbenuș. Concentrația de vitamine din gălbenuș și albuș este influențată de factori de ordin genetic, dar și de rata de producție a ouălor. Așa cum este și în cazul acizilor grași, concentrația de vitamine depinde foarte mult de compoziția rației furajere (Seuss-Baum et al., 2011).

Un ou furnizează aproximativ 30 % din DZR/persoană/zi de vitamina D. ÃŽn ou, această vitamină se regăseÈ™te sub forma hidroxivitaminei D3, care prezintă activitate biologică mai intensă comparativ cu ergocalciferolul (D2) È™i colecalciferolul (D3). ÃŽn plus, absorbÈ›ia la nivel intestinal este mult mai mare sub această formă. 

În cazul vitaminei E, aflată în ou sub formă de tocoferol sau tocotrienoli, contribuția la DZR este destul de redusă într-un singur ou (9 %), aceasta crescând până la aproximativ 17 % / 100 g. De asemenea, în privința acidului folic, un ou pe zi acoperă 8,5 % din DZR. Rata de absorbție și conversie în acid folic a folatului din gălbenuș atinge valoarea de 70 %, mai mare decât cea a sucului de portocale (20 %) sau a legumelor (< 10 %) (Seuss-Baum et al., 2011).

Un ou contribuie, de asemenea, cu aproximativ 25% la DZR de biotină, iar biodisponibilitatea acesteia este relativ mare în ouăle de consum supuse unui tratament termic, însă oarecum scăzută în ouăle crude, cel mai probabil datorită prezenÈ›ei avidinei în albuÈ™ul crud, aceasta având un rol cunoscut de inhibitor asupra procesului de absorbÈ›ie a biotinei. 

Referitor la tratamentul termic și la retenția vitaminelor D, E și a folaților după aplicarea acestuia, se constată o pierdere de maxim 10 % a vitaminei D, indiferent de tipul procesului termic ales (fierbere, prăjire, coacere). În schimb, în ouăle fierte, pierderile de tocoferol sunt de 17-20 % și cele de folat de aproximativ 10 %, în timp ce în cazul prăjirii, se constată o pierdere mai mare (~30 %) de folați. De asemenea, deși cantitatea de tocoferol scade foarte puțin pe parcursul proceselor termice, la deshidratare are loc o pierdere semnificativă a acestei vitamine (Seuss-Baum et al., 2011).

2. Minerale 
Ouăle sunt o sursă bogată de minerale, mai ales de fosfor, seleniu, fier È™i zinc. ÃŽn comparaÈ›ie cu acizii graÈ™i È™i cu vitaminele, conÈ›inutul de minerale din ou variază în funcÈ›ie de concentraÈ›ia de minerale din raÈ›ia furajeră, dar È™i de anumite componente ce inhibă sau potenÈ›ează această concentraÈ›ie. 

Doza zilnică recomandată de calciu și de magneziu nu este acoperită prin consumul de ouă, însă gălbenușul este bogat în fier. Cu toate acestea, fierul nu este disponibil din punct de vedere biologic, datorită prezenței proteinelor cu capacitate de legare a acestuia (fosvitina). Pentru această problemă, soluția ar fi adaosul de factori de potențare a disponibilității fierului, precum vitamina C, acidul citric, peptide cu conținut de cisteină sau etanol (Seuss-Baum et al., 2011).

3. Alți compuși cu rol benefic asupra sănătății umane
Oul este bogat în luteină È™i zeaxantină, aceÈ™ti doi antioxidanÈ›i protejând ochii împotriva formării cataractei. Carotenoizii prezintă un rol fotoprotector, mai exact exercitându-È™i acÈ›iunea prin absorbÈ›ia luminii din spectrul albastru, reducând capacitatea acesteia de a ajunge la retină cu până la 40-90 %, astfel diminuând generarea de oxigen reactiv cu rol în deteriorarea fotoreceptorilor È™i a epiteliului pigmentului retinei. ConcentraÈ›ia acestor antioxidanÈ›i în retină poate fi măsurată prin cuantificarea densității pigmentului macular de la nivelul ochiului (Fernandez È™i Andersen, 2016). 

AceÈ™ti doi antioxidanÈ›i au un rol protector împotriva degenerării maculare, mult mai puternic în comparaÈ›ie cu suplimentele care conÈ›in β-caroten. De asemenea, luteina este implicată în scăderea susceptibilității LDL (lipoproteine cu densitate scăzută – low density lipoprotein) la oxidare, ceea ce reduce deteriorarea la nivel hepatic, protejând împotriva aterosclerozei È™i reducând stresul oxidativ de la nivel hepatic È™i ocular. De fapt, luteina È™i zeaxantina circulă la nivel plasmatic cu ajutorul LDL È™i HDL (high density lipoprotein – lipoproteine cu densitate crescută). Consumul de ouă determină o creÈ™tere a dimensiunii particulelor HDL È™i LDL la nivel plasmatic, ceea ce facilitează circulaÈ›ia acestor doi antioxidanÈ›i (Fernandez È™i Andersen, 2016). 

Un alt compus organic hidrosolubil important din același punct de vedere este colina, o amină naturală cu diferite roluri biologice. Ouăle se numără printre sursele primare de colină din dieta umană. Aceasta prezintă rol protector împotriva defectelor tuburilor nervoase și previne demența. Consumul de colină este, de asemenea, asociat unui nivel scăzut al homocisteinei, sugerându-se astfel un rol protector împotriva tulburărilor cardiovasculare (Fernandez și Andersen, 2016).